Terugblik op 2022

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Header-Nieuwjaarsgroet-1024x322.png

Het jaar 2022 zit er bijna op! Een jaar waar Corona na 2 jaar gelukkig minder grip had op ons. Medewerkers keerden weer vaker terug naar kantoor. Toch bleek het hybride werken een blijvertje. Deels thuis en deels op kantoor werken krijgt steeds meer vorm.  Op sommige dagen zoals de dinsdag en donderdag zitten de kantoren weer behoorlijk vol. En op andere dagen is er volop plek.

Het werd ook weer drukker op de weg. Het kabinet wil dan ook het fietsen stimuleren, en in juli 2023 moeten werkgevers met meer dan 100 werkgevers woon-werk en zakelijke kilometers bijhouden. Het vergroenen van forenzen en de logistiek is dus een belangrijk thema.  WSRS wil daarom ook in 2023 werkgevers Inspireren, faciliteren en adviseren. Dit jaar 2022 hebben wij er ook hard aan gewerkt om er samen een succesvol jaar van te maken.   

Weten wat wij in 2022 hebben gedaan? Hieronder een overzicht met bijbehorende links. Veel leesplezier en op naar een mooi en groen 2023.

Fietsstimulering

Alles lijkt anders. Tegelijkertijd lijken bestaande trends te versnellen. Mensen reizen bewuster minder vaak en buiten de spits. En dat is positief. Negatief is dat wij een hoger (2e hands) autogebruik zien en de harde klappen voor het OV. De verstedelijking blijft toenemen, maar wonen in landelijk gebied wordt populairder door thuiswerken. Maar wat het netto lange termijneffect gaat zijn weet niemand!

Actie ‘Slimme Fietsers Scoren Bomen’

Wist je dat zeker de helft van alle autoritten in Nederland korter is dan 5 kilometer? En dat de helft van onze beroepsbevolking op zo’n 15 kilometer van haar werk woont? Dat zijn afstanden die makkelijk met de (elektrische) fiets te doen zijn. Daarom startte WSRS in september de pilot ‘Slimme Fietsers Scoren Bomen’ om op een leuke en extra groene manier medewerkers te verleiden vaker op de fiets naar het werk te gaan. Ook de trouw fietsende medewerker kan meedoen. Provincie Fryslân en de gemeenten Waadhoeke, Súdwest Fryslân, Smallingerland en Leeuwarden doen mee aan de pilot.

De Beste Friese Hybride Werkgevers

Net als vorig jaar, ging het mobiliteitsplatform Zo werkt Het op zoek naar de beste hybride werkgevers van Nederland. Honderden werknemers nomineerden daarvoor hun werkgevers met de meest uiteenlopende en bijzondere inzendingen. Zowel kleine als grote bedrijven konden meedoen. De awards werden uitgereikt aan bedrijven die net een beetje extra doen met het organiseren van het hybride werken. In de regio Friesland waren dat in verschillende categorieën: HDM Pipelines uit Leeuwarden, Better Be Goods uit Harlingen, Voort uit Heerenveen en Gemeente Leeuwarden.

Duurzame Stadslogistiek

Een logistieke keten die een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid, dat is het belangrijkste doel van WRRS rondom duurzame logistiek. Dit betekent niet alleen minder of geen uitstoot van uitlaatgassen, maar ook minder overlast door opstoppingen of geluid. In 2022 hebben we hierin al een aantal stappen gezet. Zo is het toegangsbeleid tot de autoluwe binnenstad geactualiseerd en wordt dit begin 2023 uitgerold.

Het gemak van deelfietsen in de OV-keten

Hybride werken is al een heel vertrouwd begrip geworden: een paar dagen in de week thuiswerken en een paar dagen naar kantoor. Daar zijn we in de afgelopen jaren aan gewend geraakt en we willen het niet weer kwijt: minder reiskilometers en meer ‘werkkilometers’. Dat zou ook betekenen dat er minder verkeer op de weg is en dus minder files.

Heijmans richt logistiek efficiënt in

Bouwbedrijf Heijmans, dat zich richt op het onderhoud van gebouwen, is volop bezig met het thema duurzaamheid. Samen met de gemeente Leeuwarden en sociaal werkbedrijf Caparis zijn zij begonnen met een pilot om de logistiek te verduurzamen.

Wilt u onze kerstnieuwsbrief lezen? Dat kan! Klik dan hier