“Ik zie een gedeelde drive om te willen verduurzamen. En dat laat mij geloven in een groene toekomst”

Nederland bevindt zich in een energietransitie. Dat betekent dat ook de logistiek in Nederland moet verduurzamen. Van fossiele brandstoffen naar een toekomst waar de logistiek op duurzame wijze plaatsvindt. Ook bouwbedrijf Heijmans, dat zich ook richt op het onderhoud en beheer van gebouwen, is volop bezig met het thema duurzaamheid. Samen met de gemeente Leeuwarden en sociaal werkbedrijf Caparis zijn zij begonnen met een pilot om de logistiek te verduurzamen. “Dat onze logistiek ook impact heeft op het milieu en klimaat, hadden wij niet zo scherp voor ogen. Ineens voelde wij de urgentie om ook onze logistiek groener aan te pakken”, zegt Ralph Oduber, innovatiemanager bij Heijmans B.V

De tijd was er rijp voor

Door een bijeenkomst van UvA (Universiteit van Amsterdam) en HvA (Hogeschool van Amsterdam) werd het verduurzamen van de logistiek ook een belangrijk thema binnen de organisatie. “Als het om bouwen en onderhoud van gebouwen gaat, ga je vooral kijken wat wij daar kunnen verduurzamen. Maar toen wij op een avond aanwezig waren zaten wij samen met een groep toeleveranciers van de UvA en HvA. Daar kregen wij te horen dat meer dan de helft van de vervoersbewegingen in de stad Amsterdam, verwant waren aan bouw en onderhoud. Daar hebben wij nooit echt stil bij gestaan. Schijnbaar was nu de tijd gekomen om ook groene stappen te zetten in duurzame logistiek”, zegt Ralph.

Kritisch kijken

Heijmans besloot het logistieke proces onder de loep te nemen. “Daar waar wij de logistiek konden verbeteren, hebben wij dat ook met toeleveranciers en fabrikanten besproken. Dan blijkt dat er altijd al meer mogelijk was. Onbewust werd er alleen nooit rekening mee gehouden. Door met elkaar om tafel hebben wij gezamenlijk het leveren van materiaal efficiënter ingericht.”

Pilot in Leeuwarden

Sinds december 2019 is Heijmans met de pilot ‘Heijmans duurzame logistiek’ gestart bij de Gemeente Leeuwarden. Naast Amsterdam en Rotterdam, kozen ze ook voor Leeuwarden. Richard de Jong is manager Beheer en Onderhoud van Heijmans Utiliteit Drachten. Hij legt uit over hoe de pilot in Leeuwarden werkt. “Het is best verbazingwekkend om te zien hoeveel vervoers- en bezorgbewegingen wij en onze toeleveranciers hebben bij het beheren en onderhouden van de 14 gebouwen van de gemeente Leeuwarden. Dat vormt een uitdaging voor de leefbaarheid van de stad. Bovendien heeft de gemeente de ambitie om de binnenstad autoluwer te maken. Wij willen daar graag een positieve bijdrage aanleveren dus moet je wel kijken naar alternatieven. En laten wij eerlijk zijn. De afstanden tussen die gebouwen zijn prima met een fiets of elektrische scooter af te leggen”, zegt Richard.

Logistieke werkwijze

Caparis verzorgt voor Heijmans een logistieke hub waar al die materialen worden gebundeld. “Vanaf daar wordt het materiaal Co2-neutraal gebracht naar een centrale plek in de stad. Denk daarbij aan lampen, pompen, kleppen en allerlei andere materialen dat nodig is bij onderhoud. Vervolgens wordt het materiaal CO2-neutraal vervoerd naar een centrale plek in de binnenstad.  “Is er iets nodig in één van de panden? Dan vervoeren onze collega’s de materialen met duurzame vervoersmiddelen naar het pand van bestemming. In de toekomst willen wij ook meer data verzamelen om meer grip te krijgen op onderhoud. Met die gegevens kunnen wij al ingrijpen voor iets echt stuk gaat. Daarbij zorgt tijdig onderhoud ervoor dat zaken langer en dus duurzamer mee kunnen gaan.”


Fijne samenwerking

Richard de Jong is erg tevreden over de samenwerking. “Wij worden alleen maar beter in het verduurzamen van de logistiek door de samenwerking met de gemeente Leeuwarden en Caparis.” Ralph Oduber ziet ook dat het contact goed verloopt. “Hoewel ik mijzelf als buitenstaander beschouw in het contact, zie ik echt een gedeelde drive om te willen verduurzamen. Dat laat mij geloven in een groene toekomst.”

En wat is het resultaat van de samenwerking?

  • 80% minder logistieke beweging
  • 2 uur sneller op locatie
  • Sociaal maatschappelijke betrokkenheid in de gemeente Leeuwarden

Daarmee is er dus een positieve impact gekomen op de leefbaarheid, gezondheid en veiligheid van de leefomgeving in de stad Leeuwarden.