6 tips om hybride werken succesvol te maken

Wat maakt een werkgever ook een goede hybride werkgever? In dit artikel geven wij je zes tips. Tips afkomstig van de beste hybride werkgevers van Friesland. Want van winnaars kunt u leren!

Tip 1. Goede voorzieningen

Een goede thuiswerkplek? Dat valt of staat met goede voorzieningen. Denk hierbij aan degelijke laptops, telefoons, beeldschermen, verstelbare bureaus, en goede bureaustoelen. Daarbij is oog hebben voor ergonomie erg belangrijk. Veel mensen zitten namelijk lange tijd in dezelfde houding hun werkzaamheden te verrichten. Daardoor kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Zo kan een verkeerde of verkeerd ingestelde stoel klachten geven.

Tip 2. Flexibiliteit

Hybride werken draait om flexibiliteit. Werken van 9 tot 5? Dat is nu niet meer vanzelfsprekend. Werknemers willen meer controle over hun planning. Door hier meer vrijheid in te geven kom je ze tegemoet. Zo kunnen je werknemers hun kinderen naar school brengen of ze ophalen. Of bijvoorbeeld sporten en eerder weg om de file te ontwijken. Dat zijn uren die prima een andere keer in te halen valt. Let op, hierbij moet wel aandacht zijn voor grenzen en eigen verantwoordelijkheid.

Tip 3. Duidelijke afspraken

Wil je misverstanden zoveel mogelijk voorkomen? Dan zijn duidelijke afspraken nodig. Er kunnen bijvoorbeeld dagen zijn waar het toch echt nodig is om op kantoor aanwezig te zijn. En wat zijn de verwachtingen als het gaat om bereikbaarheid? Afspraken hierover kun je in een overeenkomst vastleggen.

Tip 4. Mogelijkheid vanaf kantoor te werken

Soms wordt er bij het hybride werken voorbij gegaan dat niet iedere medewerker goed thuis kan werken. En dat heeft niet alleen met het type werk te maken. Dat kan ook gaan om andere zaken. Denk aan ruimtegebrek of scheiding werk/privé. Of werknemers die alleen wonen en daardoor in een sociaal isolement kunnen raken. Zij kunnen het sociaal contact missen zoals het praatje bij de koffiemachine.

Tip 5. Luisteren naar medewerkers

Een goed hybride werken beleid komt vaak voort uit de wensen van medewerkers. Door werknemers te vragen naar slimme oplossingen, stimuleer je ook betrokkenheid bij de organisatie. Plus, het levert vaak verbeteringen op die nuttig zijn voor de bedrijfsvoering.

online bingo in coronatijden

Tip 6. Aandacht en vertrouwen

Het succes van hybride werken hangt af van een basis van vertrouwen. Oftewel, vertrouw erop dat medewerkers zich inzetten voor de organisatie. Geef ze het vertrouwen dat u weet dat zij verantwoordelijkheid nemen. En dat zij zelf hun tijd goed kunnen indelen tussen werk en privé.  

Geïnspireerd raken om het hybride werken naar een hoger niveau te tillen? Lees dan de verhalen van Voort, HDM Pipelines, gemeente Leeuwarden en Better Be Goods.