
Voort vestiging in Heerenveen behoort tot de regionale winnaars van de “Hybride Werkgever van het Jaar” verkiezingen. Zij gingen er met de eervolle titel vandoor in de categorie 50-200 medewerkers. Hoe heeft Voort het hybridewerken geregeld dat het zo gewaardeerd wordt door werknemers? Je leest het in dit artikel.
“Onze organisatie heeft vanaf het begin van de coronapandemie direct goede actie ondernomen. Wat voorop stond was dat wij met elkaar in contact moesten blijven. De persoonlijke benadering moest bij ons voorop staan. In rap tempo hebben wij dan voorzieningen getroffen zoals thuiswerk accounts en laptops.” zegt Martijn van der Kroef. Hij is werkzaam als Industrie Consultant bij Voort.
Bij Voort bleven ze ook na de versoepelingen doorgaan met hybridewerken. “Toen gingen wij over op roosters. Zo konden wij allemaal plannen wie er en wanneer deels vanuit huis en deels op kantoor ging werken. En wanneer. Het management heeft ook gezien dat de input en de output goed bleef. Daarom krijgen medewerkers veel vrijheid. Het thuiswerken bevalt mensen goed.”

Grote betrokkenheid
Veel organisaties merken dat de betrokkenheid wel wat afnam tijdens de pandemie door het werken vanuit huis. “Die betrokkenheid bleef bij ons sterk.” weet Martijn ons te vertellen. “Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan door digitale borrels en pubquizzen te organiseren. Er is zelfs een hele Atra training (wetgeving HRM) online verzorgd. Ook richting gedetacheerde professionals is er veel opgepakt. Dus contact via Teams en faciliteiten bieden zoals laptops en overig. De hele organisatie is 160 graden gedraaid en dit alles op een positieve manier.”
Ik zou mensen en bedrijven adviseren veel flexibeler met tijd om te gaan
Inmiddels is het hybridewerken ingeburgerd in de samenleving. En ook het coronavirus blijft nog wel. Hoe blijft een bedrijf als Voort in de toekomst het werken organiseren? “Wij doen dit door vaste thuiswerkdagen. En door slimmer te combineren met afspraken. Een voorbeeld hiervan is het bezoeken van onze relaties. Normaal gingen we altijd weer terug naar kantoor. Kiezen we de meest efficiënte werkplek. Bijvoorbeeld thuis of bij de klant.”

Werken hoeft niet altijd van 9 tot 5.
Ook bij trainingen voor professionals zien ze bij Voort een verschil. “Onze Academy verzorgd ook deels online trainingen. Zo hoeft niet iedereen te reizen voor een training.” Als we Martijn van der Kroef zouden vragen naar tips om volgend jaar de beste thuiswerkgever te worden, dan weet hij het wel. “Dan zou ik mensen en bedrijven adviseren veel flexibeler met tijd om te gaan. Vertrouw op de verantwoordelijkheid van medewerkers. Werken hoeft niet altijd van 9 tot 5. Hier bij Voort beginnen we wel eens later, houden we eerder op, en werken we ook wel ’s avonds. Maar net wat ons uitkomt.”
Mobiliteit
Steeds meer mensen blijven deels thuiswerken. Is dit ook zichtbaar als het gaat over mobiliteitskeuze wanneer er gereisd wordt bij Voort? “We zitten in een werkveld waarbij de auto helaas onmisbaar is geworden. Toch kunnen we afspraken met professionals en klanten nu ook digitaal doen waardoor we wel minder ver en minder vaak hoeven te reizen.”
Hybride Werkgever van het Jaar
Voor Martijn van der Kroef is het wel duidelijk waarom zijn organisatie een regionale award heeft gewonnen. “De winst zit in het gestelde vertrouwen in de collega’s, het voorzien van de benodigde middelen, en het meedenken in oplossingen. Hier in onze organisatie wordt er niet moeilijk over gedaan, maar willen wij juist elkaar helpen.”