Pilot Logistieke hub Leeuwarden gestart

Vrijdag 20 mei 2022 gaf wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden het officiële startschot voor de pilot logistieke hub in Leeuwarden. Wethouder Reitsma laadde symbolisch de eerste rolcontainers in een elektrische bestelwagen van Stadslogistiek, waarna deze vertrok richting de binnenstad. De logistieke hub moet zorgen voor minder logistieke vervoersbewegingen in Leeuwarden en bijdragen aan groene logistiek van Leeuwarder bedrijven en organisaties. In de komende maanden zal aan de hand van de pilot worden beoordeeld of een logistieke hub haalbaar is voor Leeuwarden en de regio. Deelnemers aan de pilot: Achmea, Rabobank, ROC Friese Poort, Provincie Fryslân, Stadslogistiek en gemeente Leeuwarden.

Waarom een logistieke hub?

Het wordt steeds drukker in Leeuwarden. Ook het verkeer neemt toe, waaronder het bedrijfsmatige vervoer. Tegelijkertijd wil Leeuwarden een aantrekkelijke, leefbare en duurzame stad zijn met minder overlast van vrachtverkeer. De pilot Logistieke hub wil hier een antwoord op zijn. Deze hub zorgt voor minder vervoersbewegingen in de stad en faciliteert groene logistiek voor Leeuwarder bedrijven en organisaties. De logistieke hub aan de rand van Leeuwarden bundelt de distributie van houdbare kantoorartikelen voor een aantal werkgevers. Zero emissie-voertuigen van Stadslogistiek (een initiatief van PostNL) zorgen vervolgens voor het vervoer van de zogeheten ‘last-mile’. PostNL exploiteert de hub. Vanuit hun locatie aan de Brailleweg brengen zij de goederen met een zero-emissie voertuig naar de bedrijven.

Wat willen de deelnemers bereiken met deelname aan de hub?

Het doel van de pilot is om te onderzoeken of een logistieke hub in Leeuwarden haalbaar is. De pilot begint in mei 2022 en duurt tot eind 2022. De pilot is een initiatief van de gemeente Leeuwarden, Achmea, Rabobank, ROC Friese Poort, Provincie Fryslân en Stadslogistiek. Zij doen als zogenaamde ‘ontvangende organisaties’ mee aan de pilot. De organisaties hebben stuk voor stuk een duurzaamheidsambitie. Ze willen met deelname aan de hub hun CO2-footprint verminderen. Ook delen zij in het project veel kennis en kunde met elkaar: kennis over duurzaam inkopen, creëren van bewustzijn in de organisatie en een efficiëntere, duurzame bedrijfsvoering. Daarnaast zijn veel landelijke leveranciers aangehaakt: Maas-Peeze, Selecta, JDE, Canon, Papyrus, Lyreco, Staples, CWS, Asito, Alpheios en Ological. Leveranciers doen mee omdat zij zien dat duurzaamheid steeds vaker gevraagd wordt als eis in aanbesteding.

Uitbreiding deelnemers

Er is tijdens de pilot ruimte voor andere partijen om aan te haken. Er worden al gesprekken gevoerd met andere Leeuwarder organisaties die hun interesse hebben getoond, waaronder scholen, organisaties die in een andere stad al aangehaakt zijn en ook in Leeuwarden mee willen doen, maar ook Leeuwarder bedrijven hebben belangstelling getoond. Meedoen is laagdrempelig. Het kan veelal binnen bestaande contracten, zonder een forse investering.

Ook de media heeft aandacht besteed aan de kick-off van logistieke hub Leeuwarden: Leeuwarder Courant (Let op, het betreft een premiumartikel), Omrop Fryslan, logistiek.nl, mobiliteitsplatform.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *