Basisregels tijdens coronacrisis voor iedereen

Vanaf 11 mei mogen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, maar moeten daarbij het coronavirus onder controle houden. Eerst komen er aanpassingen in de buurt, lokaal. Dat geeft nog weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Groepen mogen in gefaseerd in aantal weer bijeenkomen. Eerst kleine groep en geleidelijk aan grotere om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Een aantal maatregelen per 11 mei

  • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.
  • Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).
  • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.
  • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.
  • Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte. In trein en bus wordt geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Bekijk hieronder de factsheet ‘Basisregels voor Iedereen’ van de Rijksoverheid voor een totaal overzicht van maatregelen.

Basisregels voor iedereen

Alleen samen krijgen we corona onder controle.