Fiets op 1 in Leeuwarden

Door de aanleg van fietsstraten en doorfietsroutes wil de gemeente Leeuwarden aanspraak maken op de titel. In Leeuwarden en omstreken wordt er namelijk al langer hard gewerkt om dit doel te behalen en zijn vele fietsstraten en doorfietsroutes in aanleg. In de week van 13 tot en met 17 september laten we met verschillende activiteiten zien waarom het beter fietst in Leeuwarden.

Wethouder Verkeer Friso Douwstra: “In het woon-werkverkeer met de fiets scoort Leeuwarden landelijk al boven gemiddeld, maar het Leeuwarder college heeft grotere ambities. In ons collegeprogramma hebben we uitgesproken het fietsnetwerk verder te willen ontwikkelen. Een grote wens is dat we in 2022 de Fietsstad nummer 1 van Nederland zijn! Het is één van de projecten waarmee we bouwen aan een beter bereikbare en duurzame stad & regio.”

Wij werken aan fijne fietsroutes

Een blik op de projectenkaart van WijWerkenAan maakt direct duidelijk dat de gemeente Leeuwarden werk maakt van het verbeteren van het plaatselijke fietsnetwerk. Op meerdere plekken gaat de schep in de grond om fietspaden en fietsstraten directer, veiliger, comfortabeler, breder en/of beter te maken. Niet alleen binnen de stad, maar ook daarbuiten. Zo wordt er gewerkt aan de aanleg van een doorfietsroute van Leeuwarden naar Heerenveen, waarbij het bestaande fietspad op deze route breder en comfortabeler wordt gemaakt. Het project is verdeeld in fases, waarvan het deel tussen de Haak om Leeuwarden en Reduzum al is afgerond. Het deel tussen Reduzum en Jirnsum wordt nu uitgevoerd. De overige fases ‘Barrahûs en bebouwde kom Jirnsum’ staan in de planning. Ook bestaande fietsroutes in het buitengebied worden aan een kritische blik onderworpen om te bekijken of het fietsverkeer er – soms ook letterlijk – voorrang kan krijgen. De fiets krijgt er in ieder geval steeds meer de ruimte.

Voordelen

Mobiliteit is de bloedsomloop van onze samenleving. Fietsen is een prima optie om die bloedsomloop goed gaande te houden want fietsen is gezond, schoon, stil, voordelig, neemt weinig ruimte in beslag en heeft een positief effect op bereikbaarheid, leefbaarheid en sociale interactie. Al deze voordelen maken direct duidelijk dat het buitengewoon verstandig is de fiets op de eerste plaats te zetten en daar wordt al hard aan gewerkt. We willen uiteindelijk dat Leeuwarden – mede door het fietsbeleid – de gemeente is waar bewoners vitaal en gezond zijn en waar de openbare ruimte beter ingericht is op actieve mobiliteit zoals fietsen en lopen.

Lees meer over de fietststimulerende acties van werkgevers waardoor het beter fietst in Leeuwarden.

Download de advertentiepagina met het programma in de Huis aan Huis van 8 september 2021