Winnaars Tour de Cootje

De maand december staat bij de actie ‘Slimme Fietsers Scoren Bomen’ in van de Tour de Cootje! Een spannende strijd om de rode (kerst)trui en het uiteindelijke échte kerstcadeau.Want degene die op 22 december aanstaande in het rood fietst, die mag zich kronen tot tourwinnaar.

Koplopers starten in het rood

Een vliegende start is er voor de koplopers van Slimme fietsers scoren bomen; zij starten de tour direct in het rood. Tot nu toe fietsten zij de meeste kilometers voor hun organisatie en dat verdient een beloning. Gefeliciteerd Gjalt Wijma (provincie Fryslân), Anne Beukens (gemeente Leeuwarden), Piet Baas (gemeente Smallingerland), Arjen Nieuwhof (gemeente Súdwest-Fryslân) en René Kamstra (gemeente Waadhoeke)! Hoe prachtig de rode truien ook bij de koplopers staan, tijdens de tour de Cootje starten alle fietsers weer met 0 km op de teller. Dat betekent: alle kans voor iedereen om de rode trui te bemachtigen. De Tour de Cootje duurt 3 weken.

Winnaars 1e etappe

De eerste etappe zit erop – en dat was direct een pittige. Met temperaturen tegen het vriespunt en her en der een verdwaalde sneeuwvlok. Toch weerhield het deelnemers niet om op de fiets te stappen. Sterker nog: deze eerste etappe werd er maar liefst 2.166 kilometer afgelegd. En daarmee maakten de deelnemers zich op voor alle kerstlekkernijen; want samen verbrandde zij maar liefst 46.992 kilocalorieën. Maar wie van de organisatie, maakt deze week de allermeeste kilometers en mag volgende week in het rood fietsen?

Vier nieuwe rode-trui-dragers

Wie de rode trui draagt, moet hem verdedigen. Enkel Rene Kamstra van de gemeente Waadhoeke deed dit met succes. Hij mag volgende week opnieuw in het rood fietsen. Wie van zijn collega’s kan hem echt uidagen, en snijdt hem deze week de weg af?

Maar naast René feliciteren we vier nieuwe gezichten: Hans van Breeden (provincie Fryslân), Alja Wiersma-Nicolai (gemeente Leeuwarden), Sander Huitema (gemeente Smallingerland) en Atty de Haan (gemeente Sudwest Fryslân)! Jullie fietsten de eerste etappe de meeste kilometers en fietsen de nieuwe etappe in het rood.

Dat de Toogethr app en de actie ‘Slimme fietsers scoren bomen’ aanslaan, ziet u in onderstaande video. Hierin vertellen drie van de vijf rode-trui-dragers hun ervaringen

Winnaars 2e etappe

De tweede etappe van de Tour de Cootje had scherpe bochten en glibberige afdalingen. Desondanks stapten de deelnemers nóg vaker op de fiets dan de week ervoor. Met ruim 50 individuele fietsers, werd er maar liefst 2.392 kilometer afgelegd. Een prestatie die voor vijf kilometervreters een rode trui waard is.

Wie fietst er vanaf vandaag in het rood?

Met twee vingers in de neus fietst René Kamstra opnieuw de meeste kilometers bij elkaar voor de gemeente Waadhoeke. Met nog slechts één etappe op de planning lijkt het een gelopen race voor René. Echter – anders dan bij de Tour de France – is de laatste etappe bij de Tour de Cootje alles of niets. En dat betekent, dat de uiteindelijke tourwinst nog niet zeker is.

Bij de provincie Fryslân is het een strijd bovenin; de tweede etappe werd gewonnen door Gjalt Wijma, met 192 kilometer. Maar hij wordt op de voet gevolgd door Hans van Breeden.

Bij gemeente Leeuwarden kennen we een derde nieuwe winnaar van de rode trui, Peter Post legde maar liefst 94 kilometer af en is daarmee zijn collega’s te snel af.

Bij gemeente Súdwest-Fryslân herkennen we de ervaren tourrijder Arjen Nieuwhof. Hij lag afgelopen week opnieuw aan kop met maar liefst 183 fietskilometers.

En tot slot was het ook bij gemeente Smallingerland spannend; een nieuwe uitdager meldt zich als etappewinnaar. Met maar liefst 84 kilometer in de benen, gaat de rode trui naar Ralf Eppinga!

Winnaars Tour de Cootje

Wat een ontknoping! De aanval werd volop ingezet in de derde en de allerlaatste etappe in de Tour de Cootje. En dat levert tourwinnaars op! En je zou kunnen zeggen dat de ultieme winnaar Anne Beukens van de gemeente Leeuwarden is. Hij was namelijk niet alleen de beste binnen van de gemeente Leeuwarden, hij reed in de laatste etappe ook de deelnemers van andere organisaties eruit! Met maar liefst 199 kilometer in de benen, fietste hij bijna drie keer zoveel als de nummer twee van álle fietsers. En dat is een ongelooflijke prestatie waarvoor geapplaudisseerd mag worden.

Bij de provincie Fryslân was het de afgelopen weken een strijd tussen Gjalt en Hans, die elkaar rit na rit weer de weg afsneden. Maar als twee vechten om één been… Dan gaat Wieger van der Bij ermee heen. Met maar liefst 60 kilometer verstoot hij de twee koplopers van de troon en pakt de rode trui in de laatste rit.

Ook bij gemeente Súdwest-Fryslân racet een debutant naar het podium. Richard Teppema weet wanneer hij moet pieken en fietste in de laatste etappe de meeste kilometers van al zijn collega’s.

Gemeente Smallingerland maakte in de laatste week van 2022 minder kilometers, en daar profiteert nieuwkomer Mark Faber van. Met een keurige weekrit van 36 kilometer pakt hij de rode trui.

En tot slot weet René Kamstra zijn rode trui ook in de laatste etappe te behouden. Niemand die bij de gemeente Waadhoeke zich er nog aan wilde wagen om de tourwinst van hem af te pakken, en daarmee wint René de Tour.

Slimme fietsers scoren bomen

De actie ‘Slimme fietsers scoren bomen’ is in september als pilot begonnen en duurt tot en met 15 januari 2023. Deelnemers van vijf organisaties fietsen in deze periode bomen bij elkaar. En dat is win-win! Want door de fiets te pakken naar het werk stoten zij geen CO2 uit, en fietsen zij voor bomen. Bomen staan erom bekend CO2 op te slaan. Verderop in het jaar 2023 kunnen alle werkgevers uit het Noorden met meer dan honderd werknemers meedoen met de actie!

Niet alleen Friese werkgevers kunnen zich opgeven via WSRS, maak de provincies Groningen (Groningen Bereikbaar en Drenthe (Drenthe Reist Duurzaam) aanhaken. Fietst u samen met medewerkers het Noorden groen?