Een aantrekkelijke fietsenstalling kan er al voor zorgen dat meer medewerkers kiezen voor de fiets en de auto laten staan. Werk Slim Reis Slim geeft u alvast 10 tips

Tip 1. Dichtbij de ingang parkeren
Met een fietsenstalling vlakbij de ingang maak je het de fietser makkelijk en beloon je goed gedrag.

Tip 2. Fiets kan er makkelijk in en uit
De toegankelijkheid van een fietsenstalling kan een probleem zijn. Moet je de deur of het hek openduwen met je voorwiel terwijl je met één hand je stuur vasthoudt en met de andere hand voorovergebogen je pasje tegen de scanner drukt? Kunnen bezoekers erin? Als er een trap is, kun je die dan makkelijk op en af, ook met een fiets?

Tip 3. Sociaal veilig
Een stalling moet licht, overzichtelijk en veilig zijn. Zodat je er op elk moment van de dag in durft om je fiets te parkeren of op te halen. Denk dus aan verlichting, overzichtelijkheid, toegankelijkheid en bewakingscamera’s.

Tip 4. Goede fietsenrekken
Fietsenrekken zijn er in vele soorten en maten: enkellaags en dubbellaags, nietjes en klemmen. Maar wat is een goed rek? Fabrikanten hebben samen met de Fietsersbond normen opgesteld: FietsParKeur. Heeft het rek dat keurmerk, dan weet je dat het voldoet aan de kwaliteitseisen zoals makkelijk je fiets erin plaatsen en vastzetten met zo min mogelijk kans op schade aan je fiets en jezelf.

Tip 5. Verschillende soorten fietsenrekken
In een goede fietsstalling is voldoende ruimte voor fietsen met een afwijkend formaat zoals bakfietsen, ligfietsen en kratfietsen. Reserveer voor dit soort fietsen minimaal 10% van je stallingsruimte. Kwetsbare racefietsen vragen om speciale rekken.

Tip 6. Oplaadpunten voor e-bikes
Om e-bikers goed te kunnen bedienen, horen stopcontacten voor e-bikes of oplaadplekken voor accu’s standaard thuis in uw stalling (of zorg voor oplaadmogelijkheden op kantoor). Inventariseer wat voor soort fietsen de medewerkers hebben en richt uw stalling daarop in.

Tip 7. Kleedruimte en douches
De meeste fietsende collega’s wonen zo dichtbij, dat ze vanaf hun fiets fris en wel meteen achter hun bureau kruipen. Maar er zijn er ook die van ver komen of hun fietstocht als training gebruiken. Zij willen zich graag opfrissen en omkleden na hun fietsrit. Kleedruimte hoort daarom bij een goede fietsenstalling evenals kluisjes waarin de fietser zijn fietskleding en helm veilig kan opbergen. Een douche erbij is nóg mooier.

Tip 8. Droogruimtes
Handig is het als er een plek is waar medewerkers hun natte kleding te drogen kunnen hangen. Hang de haakjes op in een goed geventileerde ruimte, zodat de kleding ook echt droogt is als je weer naar huis fietst.

Tip 9. Fietsreparatie
Een fietspomp en eventueel wat gereedschap om kleine reparaties aan een fiets uit te voeren, maken de fietsenstalling compleet. Je kunt een afspraak maken met de plaatselijke fietshandelaar voor reparatieservice onder kantooruren. Een telefoonnummer op het intranet van de organisatie is daarbij handig.

Tip 10. Aantrekkelijke inrichting
De inrichting bepaalt niet alleen de aantrekkelijkheid van de fietsenstalling, maar ook hoe veilig mensen zich er voelen. Denk daarbij aan kleur- en materiaalgebruik, inrichting en verlichting.

Bonustip: Denk aan de bezoekers!
Ook klanten of bezoekers kunnen met de fiets komen. Wees gastvrij en zorg dat een bezoeker de stalling makkelijk kan vinden en de fiets veilig en droog kan parkeren. Je kunt zelfs een naambordje voor de bezoeker plaatsen! |