Smart Mobility – update

Intelligente Verkeersregelinstallaties zorgen ervoor dat we slimmer kunnen reizen. In Leeuwarden staan momenteel negen van deze ‘iVRI’s’. Met de hulp van bijvoorbeeld de apps, kun je de actuele kleuren zien van het verkeerslicht. Er zijn zelfs apps die voorspellingen doen over hoe lang het duurt voor een verkeerslicht op groen, oranje of rood springt. Daarbij geven ze ook een snelheidsadvies. Op deze manier kun je gemakkelijk langs verkeerslichten rijden. En dat heeft een positief effect als het gaat om uitstoot, veiligheid en doorstroming.

Updaten en vervolgonderzoek

Deze innovatie is dit jaar in de negen iVRI’s gemonitord, geëvalueerd en geüpdatet naar de nieuwste standaarden. Door de update is er een stabielere, veilige en beter functionerende iVRI. Momenteel loopt er een onderzoek naar hoe het vervolg van de ombouw naar iVRi’s eruit moet komen te zien. Zo brengen wij in kaart welke intelligente onderdelen een meerwaarde zijn voor Leeuwarden en hoe wij de veiligheid kunnen garanderen.

Vooruitblik 2022

Volgend jaar worden de verkeerslichten op de Noordelijke stadsring vervangen voor iVRI’s. Naast een betere afwikkeling van het gemotoriseerde verkeer, zal ook specifiek aandacht zijn voor het langzaam verkeer. Hulpdiensten krijgen via intelligente systemen prioriteit, waarbij de kruising specifiek voor hun vrij gemaakt wordt van al het
andere verkeer. Ook op andere gebieden binnen het Smart Mobility domein wordt druk gewerkt om betere dienstverlening te kunnen bieden. Bijvoorbeeld het vooraf reserveren van een parkeerplek in een parkeergarage en gedetailleerdere actuele verkeersinformatie. Hierdoor kan de navigatie een beter en op maatgericht reisadvies voorstellen; dat je bijvoorbeeld beter de trein kunt pakken dan de auto. Dit zijn een paar voorbeelden waar we aan werken om flexibeler, beter en duurzamer te reizen.