Quickscan fietsfaciliteiten

Waarom deze Quickscan?

Om inzicht te krijgen in uw fietsfaciliteiten en dan met name de fietsenstalling vinkt u bij onderstaande vragen aan wat toepassing is. Aan het einde van de test volgt een indicatie van uw score.

Start de Quickscan

Is uw fietsenstalling dichtbij de ingang zodat medewerkers veilig hun fiets kunnen stallen?
Met een fietsenstalling vlakbij de ingang maak je het de fietser makkelijk, beloon je goed gedrag en neemt het veiligheidsgevoel toe
De medewerker kan gemakkelijk met de fiets in en uit de fietsenstalling komen.
De toegankelijkheid van een fietsenstalling kan een probleem zijn. Moet je de deur of het hek openduwen met je voorwiel terwijl je met één hand je stuur vasthoudt en met de andere hand voorovergebogen je pasje tegen de scanner drukt? Als er een trap is, kun je die dan makkelijk op en af met je fiets?
Een fijne fietsenstalling heeft voldoende stallingscapaciteit.
Uitgangspunt voor een fijne fietsenstalling is dat de werkgever fietsparkeerplaatsen regelt voor de helft van de medewerkers. Als er bijvoorbeeld 1.000 mensen in een gebouw werken, betekent dit dat er 500 fietsparkeerplaatsen zijn. Hoe heeft u dat geregeld?
Medewerkers voelen zich sociaal veilig in uw fietsenstalling.
Een stalling moet licht, overzichtelijk en veilig zijn. Zodat je er op elk moment van de dag in durft om je fiets te parkeren of op te halen. Denk daarbij aan verlichting, overzichtelijkheid, toegankelijkheid en bewakingscamera’s.
Een fijne fietsenstalling heeft goede rekken waarin je gemakkelijk je fiets kwijt kunt.
Maar wat is een goed rek? Fietsenrekken zijn er in vele soorten en maten: enkellaags en dubbellaags, nietjes en klemmen. Fabrikanten hebben samen met de Fietsersbond normen opgesteld: FietsParKeur. Een fietsrak met dat keurmerk voldoet aan de kwaliteitseisen: makkelijk je fiets erin plaatsen en vastzetten met zo min mogelijk kans op schade aan je fiets en jezelf. Heeft u een handig fietsrekkensysteem waar medewerkers gemakkelijk en zonder verwonding of schade aan hun fiets kunnen stallen?
In uw fietsenstalling is ruimte voor fietsen met afwijkende afmetingen.
In een goede fietsstalling is voldoende ruimte voor fietsen met een afwijkend formaat zoals bakfietsen, ligfietsen en kratfietsen. Reserveer voor dit soort fietsen minimaal 10% van uw stallingsruimte. Kwetsbare racefietsen vragen om speciale rekken.
Uw fietsenstalling heeft voldoende oplaadpunten voor e-bikes.
Om e-bikers goed te kunnen bedienen, horen stopcontacten voor e-bikes of oplaadplekken voor accu’s standaard thuis in uw stalling of zorgt u voor oplaadmogelijkheden op kantoor. Inventariseer wat voor soort fietsen de medewerkers hebben en richt uw stalling daarop in.
Medewerkers kunnen zich opfrissen en omkleden na hun fietstocht naar het werk.
De meeste fietsende collega’s wonen zo dichtbij, dat ze vanaf hun fiets fris en wel meteen achter hun bureau kruipen. Maar er zijn ook collega’s die van ver komen of hun fietstocht als training gebruiken. Zij willen zich graag opfrissen en omkleden na hun fietsrit. Kleedruimte hoort daarom bij een goede fietsenstalling evenals kluisjes waarin de fietser zijn fietskleding en helm veilig kan opbergen. Een douche erbij is nóg mooier.
Kunnen medewerkers hun fietskleding drogen en/of wassen tijdens het werk?
Handig is het als er een plek is waar medewerkers hun natte kleding te drogen hangen nadat ze nat en bezweet op het werk aankomen. Hang haakjes op in een goed geventileerde ruimte, zodat de kleding ook echt droog is als ze weer naar huis fietsten.
Kunnen uw medewerkers gebruik maken van fietsservice in uw fietsenstalling?
Een fietspomp en eventueel wat gereedschap om kleine reparaties aan een fiets uit te voeren, maken de fietsenstalling compleet. Of je kunt een afspraak maken met de plaatselijke fietshandelaar voor reparatieservice onder kantooruren.
Heeft u uw fietsenstalling aantrekkelijke ingericht?
De inrichting bepaalt niet alleen de aantrekkelijkheid van de fietsenstalling, maar ook hoe veilig mensen zich er voelen. Denk daarbij aan kleur- en materiaalgebruik, inrichting en verlichting.
Kan uw fietsenstalling op slot zodat de medewerker de fiets veilig kan stallen?
Medewerkers willen graag hun dure fiets achter slot en grendel stallen om diefstal of vernieling te voorkomen. Met een pasje of sleutel en/of een bewakingscamera kan dit al snel geregeld worden.

Voor extra bonuspunten

U voert parkeerbeleid om medewerkers te stimuleren vaker op de fiets naar het werk te gaan ipv met de auto.
Door parkeerbeleid van parkeren op afstand en parkeerplaatsen voor de deur omzetten naar fietsparkeerplekken stimuleert u het gebruik van de fiets.
U doet mee aan de fietsstimulerende actie Ga toch fietsen! van Werk Slim Reis Slim.
Ga toch fietsen! is een actie waarbij uw medewerkers een week lang gratis een elektrische fiets kunnen uitproberen als alternatief voor de auto in het woon-werkverkeer: vitaal, groen en goedkoop. Diverse fietshandelaren in de provincie doen mee aan deze actie en stellen de e-bikes gratis beschikbaar.
U heeft een fietsplan waarin de fietsenstalling als fietsstimulerende faciliteit is opgenomen.
Er zijn tegenwoordig veel maatregelen om het fietsen onder werknemers te stimuleren zoals een fijne fietsenstalling. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. In de collegetour Fiets vertellen wij u daar meer over en kunt u een Fietsplan op maat maken, klaar om uit te rollen.

Persoonsgegevens

Naam(Vereist)