De fiets bewijst zich meer dan ooit als vervoersmiddel met toekomst. Fietsen is om meerdere redenen een aantrekkelijke vervoersoptie en goede keuze om van A naar B te komen. Fietsen is gezond, levert geen schadelijke uitstoot en heeft een aanzienlijk geringer ruimtebeslag dan de auto. Bovendien is fietsen als activiteit aantrekkelijk (“een stukje fietsen”) en een ideaal vervoermiddel voor in de stad.

De Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden schakelen een tandje bij op ‘fiets’. Wist u dat de fiets in het woon-werkverkeer in Leeuwarden al landelijk boven gemiddeld scoort? En dat willen de provincie en gemeente graag zo houden. Sterker nog, de gemeente en de provincie willen graag dat het fietsgebruik de komende jaren groeit en steeds meer mensen de fiets pakken.

De fietser krijgt de ruimte

Veel mensen willen best op de fiets naar het werk, naar school of een andere bestemming. De reis per fiets moet echter wel qua reistijd, comfort en beleving kunnen concurreren met andere vervoerswijzen. Om de reis per fiets qua reistijd concurrerend te maken met bijvoorbeeld de auto is het noodzakelijk het fietsnetwerk op te bouwen uit snelle rechtstreekse verbindingen zonder veel oponthoud.

In Fryslân wordt het gebruik van de fiets en de e-bike gestimuleerd door te investeren in het beter benutten van de (nieuwe) infrastructuur en in het verbeteren van het fietsnetwerk en met name doorfietsroutes. Samen met de Provincie Fryslân en de  Friese gemeenten wordt er werk gemaakt van een netwerk van doorfietsroutes die Friese steden en kernen met elkaar verbindt. Binnen de kernen zijn er fietsstraten waar de auto te gast is, en de fietser de ruimte krijgt.

Samen zetten wij actief in op het stimuleren van fietsgebruik

De fiets kan bijdragen aan het geluk en de mobiliteit van mensen, maar ook aan gezondheid, sport, leefbaarheid, ontspanning en recreatie. Bovendien kunnen ook de ondernemers profiteren van de effecten van de fiets in Fryslân.

De fiets stimuleren doen wij niet alleen. Dat doen we samen met u, Stichting parkeergarages Leeuwarden, Friese gemeenten. Buurtprovincies, samenwerkingsverband Noord-Nederland, en bedrijven en organisaties in onze provincie. En natuurlijk de reizigers naar de kernen voor werk, onderwijs, winkelen en vrije tijd.

Onze aanpak

Hoe pakken wij fietsstimulering aan? WSRS wil voor zoveel mogelijk mensen de fiets vervoersmiddel aantrekkelijk maken. Dit doen wij door de volgende initiatieven.

ietsenstalling-NHL_ruimte-voor-fietsen-met-afwijkende-afmetingen

Fiets In de P

Het risico dat je fiets of scooter gestolen of vernield wordt is vaak een reden om toch met de auto naar het werk te gaan. Leeuwarden biedt daarom gratis bewaakte fietsenstallingen.

Park & Bike

Als u aan de rand van stad uw auto parkeert, dan kunt u met de fiets de binnenstad in. Op 5 locaties net buiten Leeuwarden staan Park & Bike boxen en kluizen. In de boxen en kluizen staan stadsfietsen van Werk Slim, Reis Slim.

Fietsende forens wanneer stoplicht op groen gaat

Fietsvriendelijke werkgever

Werknemers pakken sneller de fiets in plaats van de auto, wanneer de werkgever voorzieningen treft. Bent u al een fietsvriendelijke werkgever?  

Fietsenstalling NHL_afgesloten

Quickscan

Een veilige en ruime fietsenstalling is al een goede basis om vaker de fiets pakken. Hoe fietsvriendelijk is uw fietsenstalling?

Actie ‘Slimme Fietsers Scoren Bomen’

Hop die fiets op, en scoor bomen! Dat is het uitgangspunt van onze fietsstimuleringsactie. Uw organisatie doet toch ook mee in 2023?

Laatste nieuws