Met zijn allen op de trappers voor bomen!

WSRS_Fiets voor Bomen

Maandag 19  september 2023 is de pilotfietsactie Slimme Fietsers Scoren Bomen van start gegaan! Ben je er klaar voor om in 100 werkdagen samen met collega’s 180.000 km te fietsen en daarmee 3000 bomen te scoren? Provincie Fryslân en de gemeenten Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Waadhoeke en Leeuwarden doen als werkgevers mee met deze actie. Ze dagen autorijdende medewerkers uit de auto te laten staan en vaker op de fiets naar het werk te gaan. Ook de trouw-naar-het-werk-fietsers doen mee. Zij zijn immers onze fietsambassadeurs. Als de pilot een groot succes is, kunnen volgend jaar werkgevers uit heel Friesland meedoen.

Hoe krijg je medewerkers uit de auto en op de fiets? Het is een vraag die volop speelt bij werkgevers. Met Slimme Fietsers Scoren Bomen denken we medewerkers op een uitdagende en sympathieke manier te motiveren vaker op de fiets naar het werk te stappen. Ze sparen punten voor bomen, ze doen mee aan individuele challenges en hun organisaties strijden sportief tegen elkaar. Bijkomend voordeel: een slimme fietser wordt fitter, draagt bij aan een gezonde leefomgeving, zorgt voor minder CO2-uitstoot en helpt mee een aan groen Friesland. Dat maakt fietsen extra motiverend!

Fietsen kan zoveel meer zijn dan alleen een vervoermiddel van A naar B.  Je maakt eens een praatje met iemand bij het verkeerslicht en onderweg kom je regelmatig bekenden tegen. Fietsen kan dus ook heel sociaal zijn. Je kunt samen naar het werk fietsen. Met collega’s, vrienden of partner. Ik fiets tegenwoordig geregeld samen met mijn vrouw naar ons werk. Dat bevalt goed, het is dan echt een gezamenlijk dingetje.

Minder auto’s en meer fietsers betekent meer CO2-reductie en de gescoorde bomen filteren CO2 uit de lucht. Dat is dubbele winst. Ik reken erop dat medewerkers ook na de actie blijven fietsen. Het zou heel normaal moeten zijn dat korte afstanden altijd met de fiets worden gedaan, naar het werk en privé. Denk maar aan ritjes naar de sportschool of de supermarkt. Met goede fietstassen is dat heel goed te doen. Doe dus mee aan de actie, fiets je fit en scoor zoveel mogelijk bomen voor een groen Friesland!”

Heel veel succes!

Peter Post, projectleider Werk Slim, Reis Slim l Project Fiets