Een veilige fietsenstalling maakt het verschil

Fietsenstalling NHL Dichtbij ingang 2

Hoe komt het dat medewerkers van NHL Stenden de auto sneller laten staan en liever met de fiets komen? Laat jezelf inspireren door hun fietsbeleid

Als je werkt voor NHL Stenden stap je eerder op de fiets dan dat je de auto pakt. En dat heeft zo zijn redenen. Bij de hoge school doen ze volop aan fietsstimulering. Medewerkers van NHL Stenden die met de fiets naar hun werk komen, kunnen die altijd kwijt in een veilige, afgesloten fietsenstalling. De accu van een elektrische fiets opladen is ook geen probleem; er zijn meer dan genoeg oplaadplekken. Daarnaast zijn er douches voor wie bezweet aankomt en lockers om de fietshelm en andere spullen op te bergen. “Zo maken we het medewerkers zo makkelijk mogelijk om de fiets te pakken”, zeggen Berend Tuinstra en Cees Rusticus.

Berend is arbo-coördinator en Cees beleidsmedewerker bij NHL Stenden. De voorzieningen voor fietsers zijn onderdeel van het programma Duurzame Inzetbaarheid van NHL Stenden. “Dat is natuurlijk veel breder dan alleen fietsen. Duurzame inzetbaarheid gaat om alles wat we aanbieden om medewerkers gezond aan het werk te houden. Zowel fysiek als mentaal. Op de fiets naar je werk, past daar prima bij.”

Aantal fietsers groeit

NHL Stenden ziet het aantal medewerkers dat op de fiets komt, ieder jaar groeien. De school beschikt over meerdere fietsenstallingen op verschillende plekken. “De grootste zit onderin de kelder van het voormalige NHL-gebouw. Die is in twee delen gesplitst. Een openbaar deel waar ook de studenten hun fiets kwijt kunnen, en een afgesloten deel voor de medewerkers.”

“We hebben de stalling voor medewerkers onlangs uitgebreid omdat we zagen dat er steeds meer medewerkers met de fiets naar het werk komen. Daarnaast zien we steeds meer e-bikes en speed pedelecs. Dat zijn duurdere fietsen en daardoor is het nog belangrijker om te zorgen voor een veilige fietsenstalling, om diefstal te voorkomen.”

20210825_Fietsenstalling NHL_Oplaadpunten voor elektrische fietsen

Accu opladen

Er is ook gezorgd voor voldoende oplaadpunten voor de e-bikes. “Daar wordt nog niet heel veel gebruik van gemaakt. De meeste medewerkers zorgen ervoor dat ze met een volle accu van huis gaan waardoor tussendoor opladen niet nodig is. Maar dat de mogelijkheid er is, maakt dat mensen sneller de fiets pakken.”

Wie onverwacht pech heeft met de fiets, kan die tegen vergoeding bij NHL Stenden laten repareren. “Dan gaat het om kleine dingen zoals bijvoorbeeld een lekke band plakken of een ketting weer terug zetten. Van die fietsenmakerservice kunnen onze studenten trouwens ook gebruik maken.”

Fiets lenen

Medewerkers die met de auto naar het werk komen en een afspraak op locatie hebben, kunnen bij de receptie een fiets lenen. “Want met de fiets ben je vaak veel sneller dan met de auto. Vooral hier in de stad.”

De medewerkers kunnen op het intranet van NHL Stenden alle informatie vinden over de verschillende regelingen en faciliteiten. “Bijvoorbeeld over de fietsenstallingen en douches, maar ook de eventuele acties die we organiseren. Een paar jaar geleden hebben we bijvoorbeeld meegedaan aan ‘Rij 2 op 5’. Toen konden medewerkers gratis een e-bike uit proberen.” Op dit moment lopen er geen speciale acties. “Maar medewerkers kunnen nog steeds met fiscaal voordeel een fiets aanschaffen.”

Zorg voor een goede basis

Beide mannen hebben twee belangrijke tips voor organisaties die ook meer werk willen maken van het woon-werkverkeer op de fiets. “Zorg voor een goede basis. Dat begint met een veilige fietsenstalling en ruimte voor je spullen. Als je dat goed voor elkaar hebt, dan kom je al een heel eind.”

Wilt u ook weten hoe uw fietsenstalling scoort? Doe dan de Quickscan.