“De Fietsbus is echt een uitkomst”

De overheid wil dan ook graag dat werkgevers aan fietsstimulering doen. Fietsende werknemers zijn fitter, minder vaak ziek en voelen zich gelukkiger. Daarnaast dragen zij bij een beter milieu en klimaat omdat zij geen CO2 uitstoten. Hoe wordt u nou een fietsvriendelijke werkgever? Dat het kan heeft Hogeschool NHL Stenden bewezen. Zij zagen het aantal fietsende werknemers stijgen. Dat deden zij door een veilige, ruime en goede fietsenstalling te bieden. En werknemers met pech kunnen zelfs tegen een kleine vergoeding hun fiets op locatie laten repareren.

De fietsenstalling van NHL Stenden is een mooi voorbeeld van fietsstimulering. WSRS denkt met u mee en probeerde in samenwerking met de gemeente Leeuwarden de fietsbus uit. En de reacties van werknemers waren positief! Hieronder leest u de ervaringen van werknemers en de fietsenmaker.

 

To Slok-Soede

“Ik vind de Fietsbus echt een uitkomst. Superhandig dat je de fiets kunt laten nakijken. Bij mij is de ketting opgespannen en zijn de banden opgepompt. Ideaal dat dit ook zo onder werktijd kan. Het fietst is voor mijn gevoel nu ook een stuk veiliger. Ik hoop zelfs dat ze de Fietsbus vaker langs laten komen. Zelf gebruik ik de fiets zoveel mogelijk. Vroeger had ik er een hekel aan, tegenwoordig vind ik het ook fijn om te fietsen. Als je zoals ik in de stad woont, is de fiets ook de beste en goedkoopste manier. Alles is beter bereikbaar en het is goed voor het milieu. Via de fietsplan van de gemeente heb ik nu een nieuwe elektrische fiets gekocht. Als ik wat verder moet zijn kan ik nu ook de fiets pakken.”

 

Evert Stellingwerf – wethouder mobiliteit

Wethouder Evert Stellingwerf pakt niet alleen de fiets omdat hij het vervoersmiddel wil stimuleren in de gemeente, ook omdat hij staat voor duurzaam. “De fiets is voor mij het belangrijkste vervoersmiddel om me door Leeuwarden te verplaatsen. Alles is ook goed te bereiken op de fiets. Binnen een kwartier kun je bijna overal zijn. Maar ik stap ook graag op mijn racefiets om juist te ontspannen en de omgeving te verkennen. Een fietsenmaker op locatie vind ik echt een mooi initiatief! Als je buiten werktijd je fiets moet laten repareren blijft het er vaak bij. Onderhoud zorgt er juist voor dat je veiliger en comfortabeler kunt fietsen. Daarnaast gaat je fiets langer mee.” Hoe denkt de wethouder over fietsvriendelijk werkgeverschap? “Dan denk ik aan het beschikbaar stellen van fietsen, een goede fietsenstalling, het vergoeden van fietsen en het verlagen van de drempel om je fiets te onderhouden. Ik hoop dan ook dat meer bedrijven en organisaties het belang van fietsvriendelijk werkgeverschap gaan zien. Als werkgever heb je er zelf ook baat bij. Fietsende werknemers zijn gezonder en hoeven niet in de file te staan. Daarnaast neemt een fiets minder ruimte in beslag. Zo dragen wij met z’n allen bij aan een betere bereikbaarheid een leefomgeving.

 

Ronald Lucas

“Voor mij is de fiets het beste middel om je te verplaatsen in de stad. In de binnenstad ben je veel sneller, kun je beter parkeren door de goede faciliteiten en fietsen is gewoon milieuvriendelijk. De Fietsbus vond ik ook echt een uitkomst! Ik had een piepende middenas en wou graag laten checken wat er nu mis mee was. De fietsenmaker had niet het juiste apparatuur bij zich. Haar advies was om naar een speciaalzaak te gaan. Ik hoop dat de gemeente deze fietsservice op locatie vaker faciliteert. Het is fijn dat je weet dat jouw fiets betrouwbaar is als het gaat om veilig over te weg te fietsen.” 

 

Meral, de eigenaar van De Fietsbus

Hoe denkt Meral als fietsenmaker over het initiatief van werkgevers om De Fietsbus in te schakelen? “Mij is het goed bevallen. Op de plek waar ik stond kwamen veel mensen langslopen. Je had dus veel aanspraak en leuke gesprekken. Het viel mij op dat veel mensen nog niet het concept van een mobiele fietsenmaker kende. Leuk om al die positieve reacties te horen.” Als je zoveel fietsen onder ogen komt, valt er vast iets op. “Jazeker, wat vaak voorkwam waren te slappe kettingen. En is dat juist een belangrijk onderdeel van de fiets. Het is verstandig om deze in goede conditie te houden.” Meral wil fietsende werknemers tips geven: “Plan een keer per jaar een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker. Zie het als een APK keuring voor je fiets. Een goede en veilige fietst, fietst toch het best!” Ook werkgevers wil Meral iets meegeven: “De positieve reacties die ik heb gekregen lieten zien dat veel werknemers op de fiets naar het werk willen fietsen. Dat zij onder werktijd ook nog eens de kans krijgen hun fiets te laten checken, is voor hun meerwaarde. Ze lieten echt weten het gevoel te krijgen dat de gemeente als werkgever blij met fietsende werknemers is.”

Tip: Lees meer over fietsmaker op locatie