Resultaten Slimme Fietsers Scoren Bomen 2023

Van juni tot en met September 2023 hebben meer dan 500 medewerkers van 7 grote werkgevers in Fryslân meegedaan aan de actie Slimme Fietsers Scoren Bomen (SFSB). Het doel voor deze editie was om zoveel mogelijk bomen bij elkaar te fietsen voor een project van Staatsbosbeheer bij Nieuwehorne. Met een eindtotaal van 4000 bomen is dat goed gelukt.

Een van de doelstellingen van Werk Slim, Reis Slim (WSRS) is om auto’s uit de spits te krijgen. Met slimme en duurzame mobiliteitsmaatregelen helpt WSRS de regio Leeuwarden en Fryslân op een duurzame wijze beter bereikbaar te maken en te houden. Een project zoals SFSB draagt daar op een aan actieve manier aan bij. De deelnemers hebben ervoor gezorgd dat er verdeeld over 11.000 fietsritten 87.400km zonder de auto is afgelegd. Dit voorkwam meer dan 14.000 kg aan CO2 uitstoot. Het enige wat wel verbrand werd waren 2,2 miljoen calorieën.Na afloop van de actie hebben wij de deelnemers gevraagd wat de invloed van SFSB actie op hun reisgedrag was. Hier sprongen enkele zaken uit die wij graag met jullie willen delen. Een van deze zaken was in welke mate de deelnemers meer zijn gaan fietsen. Bij de deelnemers was er een toename van het aantal fietsritten per week te zien. De grootste groep ging 2 keer per week extra op de fiets maar er zaten uitschieters bij die wel 10 keer extra per week de fiets pakten. Een erg positieve ontwikkeling waar wij natuurlijk erg blij mee zijn. Voor de organisatie was het ook interessant om erachter te komen waarom de werknemers de moeite namen om deel te nemen aan de actie. Voor de helft van de mensen gaf het doel van de nieuwe bomen de doorslag. Meer dan een kwart van de deelnemers gaf aan dat sportieve en gezonde element hun het meeste aansprak. De positieve gevolgen voor het milieu waren voor 21% van de mensen reden om mee te doen aan de actie. 

Al met al resultaten waar wij van Werk Slim, Reis Slim erg trots op zijn. Wij kijken dan ook erg uit naar de actie van dit jaar: Fietsen voor Global Goals!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *