Slimme fietsers scoren 3000 bomen – de plantdag

Vrijdag 24 maart 2023 plantten medewerkers van Werk Slim, Reis Slim (WSRS), Staatsbosbeheer en Buitenfonds 3000 bomen in het Beekdal De Linde tussen Oldeberkoop en Zandhuizen. De bomen zijn door medewerkers van de gemeenten Waadhoeke, Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân en de provincie Fryslân bij elkaar gefietst tijdens de pilotactie Slimme Fietsers Scoren Bomen. Ook de deelnemers aan de Winter Fiets-11stedentocht hebben voor de bomen gefietst. De actie had als doel autorijdende medewerkers te motiveren vaker op de fiets naar het werk te gaan: duurzaam en vitaal. Ruim 200 slimme fietsers van de 5 organisaties hebben gedurende 100 werkdagen aan de actie meegedaan. De pilotactie is met deze plantdag afgesloten. In juni start de actie opnieuw. Friese bedrijven met meer dan 100 werknemers kunnen zich daarvoor aanmelden.

De fietsactie is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Buitenfonds, Toogethr en WSRS. De gemeente Smallingerland, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân doneerden de 3000 bomen, gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân regelden samen de fietsapp.

De fietsapp

Tijdens het fietsen werden de ritten en de kilometers in de Toogethr-fiets-app geregistreerd. Deelnemers fietsten in september tot en met januari en deden tijdens de actie mee aan challenges. Deelnemers konden op die manier punten sparen en bomen ‘kopen’.

3000 bomen planten

In het Beekdal De linde worden 3000 meidoorns geplant. Ze vormen tezamen een haag, die niet alleen CO2 uit de lucht zuivert, maar ook functioneert als verbindingssingel voor vogels en dieren naar andere natuurgebieden en de haag dient als een schuil-, voedsel- en nestelplaats. De plantlocatie is eigendom van Staatsbosbeheer.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *