Douwe Egberts Cafés levert de koffie fossielvrij

In een historisch gebouw aan het Wilhelminaplein vind je het Douwe Egberts Café. In Leeuwarden is het café inmiddels echt een begrip geworden; voor vele Leeuwarders is het een tweede huiskamer. Douwe Egberts Cafés breidt zich snel uit en vind je inmiddels in zes Nederlandse steden. Douwe Egberts Café serveert niet alleen de koffie – door barrista’s gemaakt – in het café, maar bezorgt ook aan huis. Denk aan het bestellen van ontbijt voor je geliefde, of een lunch samen met collega’s. Dat kun je met een schoon geweten doen, want het wordt allemaal uitstootvrij met elektrische vervoersmiddelen gebracht.

‘In 2011 is Patrick van Erven begonnen met het eerste Douwe Egberts Café in Leeuwarden. Inmiddels zijn wij gevestigd in meerdere steden, we breiden snel uit door heel Nederland. In 2012 zijn wij als eerste van Nederland begonnen met het leveren van koffie bij onze gasten thuis. We begonnen met de benzineauto’s, maar stappen nu over op elektrische auto’s. Als bedrijf willen we daarmee bijdragen aan de verduurzaming van de maatschappij’, zegt Brend Hopman. Brend is lid van het managementteam Douwe Egberts Cafés.

Inspelen op een veranderende wereld

‘Als groot merk willen wij een duurzame bijdrage leveren. Daarom besloten wij fossielvrij te leveren. Om die stap te maken hebben we gekeken naar de vervoersmogelijkheden en alternatieven. Wij begonnen met elektrische bakfietsen, gevolgd door elektrische auto’s. Je wilt mee met de ontwikkelingen. In de verduurzamende maatschappij weet je bijvoorbeeld dat er op gegeven moment autoluwe zones komen. Het was voor ons nu een mooi moment om maatschappelijke ontwikkelingen te combineren met praktische oplossingen.’

Leeuwarder vervoersmiddel

‘Wij zijn begonnen met Carvers, een echt Leeuwarder vervoersmiddel dat je steeds vaker in steden ziet. Ze rijden inmiddels ook voor onze vestigingen in Zwolle, Groningen en Enschede. Wij zijn altijd opzoek naar nieuwe vervoersmiddelen die naast duurzaam en opvallend ook praktisch zijn. In Arnhem rijdt bijvoorbeeld een nieuw type elektrisch voertuig.’

Je wordt gezien

‘Onze elektrische voertuigen zijn opvallend wagentjes. In Groningen zag je bijvoorbeeld echt wel dat mensen dachten ‘Wat is dit voor een karretje?’. Onze elektrische voertuigen zijn veel opvallender dan een gemiddelde auto. Het oog valt bijvoorbeeld meer op het bedrijfslogo. En dat is voor een bedrijf win-win. Het is een extra stukje marketing.’

Brend vervolgt; ‘we kiezen heel bewust voor vervoersmiddelen die naast duurzaam ook opvallen in het straatbeeld. Zoals de opvallende micro-autootjes van Opel. De barrista’s krijgen veel vragen van voorbijgangers tijdens het bezorgen. Daar zitten ook ondernemers tussen die zeggen geïnspireerd te zijn door de manier waarop wij ons vervoer kiezen. ‘Hoe hebben jullie dat aangepakt?’ En wij vertellen dan graag over onze ervaringen met duurzaam vervoer.’

Betere bereikbaarheid

De bereikbaarheid van de binnenstad blijkt door de duurzame voertuigen ook makkelijker te zijn. ‘Het zijn in principe brommobielen, dus de wagentjes mogen rijden op bromfietspaden. Je kunt zo veel makkelijker het centrum van de stad door. Je bent ook veel sneller qua afstand omdat je binnendoor kunt, dat niet kan met een normale auto. Wij merkten gelijk dat wij daardoor efficiënter kunnen bezorgen.’ Brend wil meegeven dat je als ondernemer goed moet kijken welk voertuig een toegevoegde waarde voor uw onderneming heeft. ‘De auto is niet altijd dé oplossing.’

Slimmer bestellen

Bij de Douwe Egberts Cafés kijken ze niet alleen naar het duurzaam bezorgen van bestellingen. ‘Wij hebben ook zélf te maken met leveringen van goederen. Door het gebruik van speciale systemen, houden wij onze min- en max-voorraden strak. Zo hoeven wij minder leveranciers te laten komen met vrachtwagens op fossiele brandstof. Wij verduurzamen verder niet alleen onze stadsdistributie. We stimuleren ook ons team om fossielvrij(er) te reizen. Zo kunnen ze met het OV, doordat ze gebruik mogen maken van onze businesskaart.’

Advies nodig over duurzame distributie?

Het Douwe Egberts café doet het, fossielvrij reizen. Wilt u als werkgever ook fossielvrij(er) goederen en diensten leveren? Werk Slim, Reis Slim kan u op weg helpen! Neemt u contact met ons op via info@werkslimreisslim.nl om een afspraak te maken.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *