Heeft elektrisch rijden de toekomst?

Fossielvrij Weekend 2020

Vanaf 2030 kun je geen nieuwe auto’s op benzine, diesel of gas meer kopen in Nederland. In 2035 wordt de verbrandingsmotor helemaal uit Europa gebannen. Zowel werkgevers als werknemers zullen overgaan op alternatieve duurzame vervoersmiddelen, zoals waterstofauto’s, auto’s die rijden op synthetische grondstoffen of elektrisch. Wat heeft de meeste toekomst? Lees hier over  cijfers, trends en een vooruitblik. (Bron: Tweakers )

Auto’s in Nederland

Er rijden in Nederland ongeveer acht miljoen auto’s. Jaarlijks worden er zo’n 400.000 nieuwe auto’s verkocht. In 2022 werden er 25,4 % elektrische auto’s verkocht in Nederland. Tellen we ook de hybride auto’s mee, dan komen wij op 35,9 procent. En dan zijn er nog waterstofauto’s. Daar werden er in 2022 maar twee van verkocht. Het aantal waterstofauto’s dat je op de Nederlandse wegen tegen kunt komen, is in totaal 581.

De verwachting is dat in 2025 de helft van de nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. De Noren doen dat beter: 80% van de nieuwe auto’s die daar verkocht worden is elektrisch. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er in Noorwegen vanaf 2025 al een verbod geldt op auto’s met een fossiele verbrandingsmotor. Men verwacht dan ook dat in Nederland rond 2030 80% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch is.

Subsidies

Wil je dit jaar een elektrische auto kopen, dan kun je subsidie krijgen. Voor nieuwe auto’s stelt de overheid 2950 euro beschikbaar. 

De toekomst

Critici van elektrisch rijden wijzen geregeld naar de productie die niet milieuvriendelijk is. (Voorbeeld) Ook het laden van de auto’s is niet altijd milieuvriendelijk, doordat de energie vooral opgewekt wordt door elektriciteitscentrales die werken op kolen. Daarnaast zeggen critici dat de oude vertrouwde verbrandingsmotor steeds zuiniger en schoner wordt. Toch blijven deze CO2 uitstoten en komen er vervuilende stoffen vrij voor mens en natuur.

Hoopvolle ontwikkelingen

Lange tijd waren autofabrikanten terughoudend in het maken van elektrische auto’s. Tegenwoordig hebben ze echter heel veel haast met het op de markt brengen van elektrische auto’s. Dit komt doordat er in verschillende landen binnenkort een verbod komt op het verkopen van (nieuwe) auto’s die rijden op benzine, diesel of gas. De toekomst van het elektrisch rijden hangt ook samen met vernieuwingen. Veel autoproducenten zoeken samenwerkingen met andere bedrijven in het ontwikkelen van nieuwe type accu’s; accu’s die veel schoner zijn voor het milieu en langer meegaan. En die ontwikkelingen zijn hoopvol.

Alternatieven voor elektrisch rijden

Er zijn alternatieven voor de elektrische auto: auto’s die rijden op waterstof en synthetische brandstoffen. Waterstofauto’s bestaan ondertussen al heel erg lang. Daar zijn ook nieuwe doorbraken te zien. In de praktijk wil het nog niet zo lopen met de waterstofauto. Dit komt doordat de auto in aanschaf, onderhoud en brandstof veel duurder is dan een auto dat rijdt op elektriciteit. De overheid ziet waterstof wel als alternatief voor vrachtwagens. Er wordt dan ook 22 miljoen euro voor ontwikkelen opzij gezet.

Synthetische brandstoffen kun je zien als kunstmatige benzine en of kerosine. De ontwikkeling daarvan staat nog volop in de kinderschoenen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit net zo vervuilend is en blijft als benzine zoals blijkt uit een onderzoek van Transport & Environment.

En hoe zit het met een auto die volledig rijdt op zonne-energie? Ook dat is volop in ontwikkeling. Sterker nog, vorig jaar kwam de eerste auto met zonnepanelen op de markt: de Lightyear 0.  De Lightyear is eigenlijk een elektrische auto. Maar door de zonnepanelen wekt de auto ook tijdens het rijden en stilstaand energie op. Je hoeft de Lightyear dus minder vaak op te laden.

Conclusie? Voor nu kun je ervan uitgaan dat elektrisch rijden de beste toekomst heeft. Maar wie weet wat de wetenschap ons allemaal brengt de komende jaren? Wat echt vaststaat is dat fossiele brandstoffen straks echt verleden tijd is.

Lees het hele verhaal van Tweakers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *