Terugblik WSRS 2022

2022 zit er bijna op. Een jaar waar het coronavirus veel minder grip op het dagelijks leven had.

Hoewel werknemers meer terugkeerden naar kantoor, blijkt het hybridewerken een blijvertje te zijn. Mobiliteit blijft een belangrijk thema waar werkgevers mee aan de slag moeten. Er komt een wet aan dat wil dat werkgevers met meer dan 100 werknemers het aantal woon-werk en zakelijke kilometers bijhoudt. En zet het kabinet in op de fiets als belangrijk vervoersmiddel.

Elk jaar komen wij met een kerstnieuwsbrief waarin wij terugblikken op het jaar, zo ook dit jaar. Wij wensen u veel leesplezier!

Fietsstimulering

Alles lijkt anders. Tegelijkertijd lijken bestaande trends te versnellen. Mensen reizen bewuster minder vaak en buiten de spits. En dat is positief. Negatief is dat wij een hoger (2e hands) autogebruik zien en de harde klappen voor het OV. De verstedelijking blijft toenemen, maar wonen in landelijk gebied wordt populairder door thuiswerken. Maar wat het netto lange termijneffect gaat zijn weet niemand!

Actie ‘Slimme Fietsers Scoren Bomen’

Wist je dat zeker de helft van alle autoritten in Nederland korter is dan 5 kilometer? En dat de helft van onze beroepsbevolking op zo’n 15 kilometer van haar werk woont? Dat zijn afstanden die makkelijk met de (elektrische) fiets te doen zijn. Daarom startte WSRS in september de pilot ‘Slimme Fietsers Scoren Bomen’ om op een leuke en extra groene manier medewerkers te verleiden vaker op de fiets naar het werk te gaan. Ook de trouw fietsende medewerker kan meedoen. Provincie Fryslân en de gemeenten Waadhoeke, Súdwest Fryslân, Smallingerland en Leeuwarden doen mee aan de pilot.

De Beste Friese Hybride Werkgevers

Net als vorig jaar, ging het mobiliteitsplatform Zo werkt Het op zoek naar de beste hybride werkgevers van Nederland. Honderden werknemers nomineerden daarvoor hun werkgevers met de meest uiteenlopende en bijzondere inzendingen. Zowel kleine als grote bedrijven konden meedoen. De awards werden uitgereikt aan bedrijven die net een beetje extra doen met het organiseren van het hybride werken. In de regio Friesland waren dat in verschillende categorieën: HDM Pipelines uit Leeuwarden, Better Be Goods uit Harlingen, Voort uit Heerenveen en Gemeente Leeuwarden.

Duurzame Stadslogistiek

Een logistieke keten die een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid, dat is het belangrijkste doel van WRRS rondom duurzame logistiek. Dit betekent niet alleen minder of geen uitstoot van uitlaatgassen, maar ook minder overlast door opstoppingen of geluid. In 2022 hebben we hierin al een aantal stappen gezet. Zo is het toegangsbeleid tot de autoluwe binnenstad geactualiseerd en wordt dit begin 2023 uitgerold.

Het gemak van deelfietsen in de OV-keten

Hybride werken is al een heel vertrouwd begrip geworden: een paar dagen in de week thuiswerken en een paar dagen naar kantoor. Daar zijn we in de afgelopen jaren aan gewend geraakt en we willen het niet weer kwijt: minder reiskilometers en meer ‘werkkilometers’. Dat zou ook betekenen dat er minder verkeer op de weg is en dus minder files.

Heijmans richt logistiek efficiënt in

Bouwbedrijf Heijmans, dat zich richt op het onderhoud van gebouwen, is volop bezig met het thema duurzaamheid. Samen met de gemeente Leeuwarden en sociaal werkbedrijf Caparis zijn zij begonnen met een pilot om de logistiek te verduurzamen.

Wilt u de kerstnieuwsbrief volledig lezen? Dat kan! Klik hier

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *