“Weer of geen weer, ik pak liever de fiets dan de auto”

Collega’s weten het ondertussen allemaal: Lies fietst door weer en wind naar haar werk. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2014, fietst zij een aantal dagen per week van Grou naar het Stadhuis in Leeuwarden en andersom. Daar verzorgt Lies Volbeda de communicatie voor de griffie bij de gemeente Leeuwarden.

Fietsen is heerlijk

Lies kan erg genieten van het fietsen. “Naast beweging is fietsen ook goed voor de geest. Ik krijg wel eens ingevingen over het werk, of kan de boel op een rijtje zetten. Fietsen heeft dus ook iets meditatiefs.” Zegt Lies. Veel mensen fietsen niet graag naar hun werk in de seizoenen met wind, regen en hagel. Maar Lies trotseert de elementen. “Dat valt meestal wel mee! Weer of geen weer, ik pak liever de fiets…Nou ja wanneer er sneeuw ligt, pak ik wel de auto.” Zegt Lies. Ooit heeft zij een Ov-kaart aangeschaft, maar die gebruikt zij zelden “Het is vrij bijzonder wanneer ik de fiets niet pak naar het werk.”

Je ziet nog eens wat

Tijdens het fietsen ziet zij veel om zich heen gebeuren. En dat maakt haar ritjes nooit saai. “Het meest opvallende dat ik tijdens het fietsen zag, was een koe in de sloot. Ik zag al gelijk dat de koe zelf er nooit uit kon komen. Dat arme dier kon ik daar toch niet laten liggen? Dus ik ben naar de boer gefietst om hem erop te wijzen dat die koe in de sloot lag.” De lente is volgens Lies één van de mooiste seizoenen. “Het is prachtig om te zien dat de natuur dat je tegenkomt groeit en bloeit. Het meest kan ik nog genieten van nieuw leven, de lammetjes, eendjes en zwanen.” Toch merkt zij dat haar omgeving aan het veranderen is. “Heel sporadisch zie je nog wel eens weidevogels. Dat is wel eens anders geweest. De gevolgen van klimaatverandering zijn dus echt wel zichtbaar.”

Doortrappen

“Forenzend fietsen is toch wel iets anders dan recreatief fietsen.” Merkt Lies op. “Dan heb je toch meer de vaart erin. Dat je Lekker door kunt trappen. Een fietser stapt niet graag onnodig af of maakt een lange omweg. Zo zijn bij wegwerkzaamheden omleidingen vooral gericht op autoverkeer. Als fietser moet je dan vaak een onlogische en lange omweg maken. Goed het moet gebeuren, maar vervelend is het wel want vaak zie je gewoon dat je er als fietser best langs kunt. Daar zouden ze toch echt eens meer rekening mee kunnen houden.“

Blij met de e-bike

“Zo’n e-bike is toch wel een uitkomst. Het trappen kost je veel minder kracht en inspanning. Met  veel minder moeite kun je meer kilometers fietsen. Nou ja, bij flinke wind merk je dat zelfs de e-bike er moeite mee heeft. Het mooie is dat ik helemaal niet bezweet aankom, en toch een aardig gangetje heb.” Lies merkt ook dat fietsen iets sociaals heeft. “Onderweg kom je vaak dezelfde gezichten tegen. Van mensen die net als ik naar hun werk fietsen tot talloze scholieren. Dat voelt toch wel vertrouwd. Een vriendelijke ‘goedemorgen’ zit er dan altijd wel in.” 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *