“Een logistieke hub heeft toekomst”

De binnenstad; historische panden, grachten, kades, smalle stegen en straten. Vroeger werden goederen nog geleverd per schip, met paard en wagen of een handkar. Tegenwoordig zien wij vrachtverkeer, personenauto’s en talloze bestelbusjes. De stegen en straten uit vervlogen tijden zijn daar niet op gebouwd. Al die vervoersbewegingen hebben nogal gevolgen voor de leefbaarheid in de binnenstad. Er is veel lawaai en hinder en het wordt steeds drukker. Omwonenden en bezoekers ondervinden dan ook veel overlast. Bovendien is de CO2-uitstoot hoog te noemen.

Denken in oplossingen

Het terugdringen van de CO2-uitstoot hoort tot één van de grootste uitdagingen van onze tijd. We moeten dan gaan denken in oplossingen. Een logistieke hub aan de rand van de stad kan zo’n oplossing zijn. In zo’n logistieke hub worden bijvoorbeeld kantoorartikelen opgeslagen en later gebundeld met elektrische voertuigen naar hun bestemming in de stad gebracht. Wij spraken met Stefan Spiering, servicemanager bij De Rabobank. Zij nemen deel aan de pilot Logistieke hub Leeuwarden.

Bij de Rabobank hebben ze duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Net als andere banken, bedrijven en organisaties binden wij ons aan het klimaatakkoord. Zo’n initiatief als de pilot logistieke hub Leeuwarden is dan ook iets waarbij wij graag aansluiten. Het draagt bij aan de leefbaarheid en het klimaat.” In Utrecht zijn ook plannen voor een logistieke hub. “Ook daar zijn wij ingestapt, maar in Leeuwarden ging alles veel sneller, doordat Leeuwarden ook een kleinere stad is. Inmiddels maken wij dan ook al gebruik van de logistieke hub.”

De hub heeft de toekomst

Stefan is er vrij zeker van; een logistieke hub aan de rand van de stad heeft de toekomst. “Dat gaat waarschijnlijk toch wel de standaard worden. Een hub kan ervoor zorgen dat de binnenstad schoner wordt en door mensen minder overlast wordt ervaren door al die vervoersbewegingen. En dat begint ook bij jouw organisatie. Nu is het normaal dat je bijvoorbeeld drie keer per week een levering laat komen. Je kunt dat met een hub bijvoorbeeld terugschroeven naar één keer in de week. Lange afstandsritten gebeurt veelal met vervoer waarbij veel CO2-uitstoot vrijkomt. Hoe vaker je vrachtverkeer langs laat komen, hoe meer CO2-uitstoot. Door de hub bevoorraden de laatste kilometers met CO2-vrije voertuigen.”

Autoluwe binnenstad

Stefan Spiering wijst erop dat overal in Nederland de binnensteden autoluwer worden gemaakt, zo ook in Leeuwarden. “Voor laden en lossen zijn er venstertijden waar je rekening mee moet houden als werkgever en ondernemer. Zeker als jouw bedrijf in de binnenstad gevestigd is.” Volgens Stefan is samenwerking dé manier om een stap te maken in verduurzaming van de logistiek in binnensteden. “Al vind jij jezelf slechts een kleine speler, allemaal meedoen is gewoon heel nuttig. Samen draag je dan bij aan de oplossing om de binnenstad leefbaar te houden, en een slag te slaan als het gaat om terugdringen van CO2-uitstoot. Alle beetjes helpen, en samen heb je altijd meer impact. Bovendien maakt het de hub ook efficiënt.”

Neem deel aan de oplossing

Stefan spoort ondernemers graag aan om mee te doen met de pilot logistieke hub. “Misschien moet je wel vragen; waarom zou je het niet doen? Je neemt deel aan de oplossing. Het zorgt ook voor meer rust in de planning als het gaat om goederenbeheer. Als je goed plant dan weet je dat  je nog goederen in de hub hebt. Een vrachtwagen laten komen vanuit laten we zeggen het Zuiden van het land hoeft dan niet meer. Vervolgens levert een schoner vervoersmiddel de benodigde goederen af op jouw locatie.”

Groen moeten we samen doen

“Daar waar bedrijven steeds meer gaan nadenken over duurzame logistiek, zou het mooi zijn wanneer particulieren gaan nadenken over de levering van hun goederen. Als zij vaak iets online bestellen moet dat veelal ook van heinde en ver komen. Een consument is gewend dat zijn product binnen 24 uur geleverd wordt thuis. Dat is begrijpelijk, ik ben er zelf ook aan gewend. Maar ook daar liggen kansen voor duurzame logistiek. Ik bedoel groen moeten wij immers samen doen.”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *