Overheid stimuleert fietsgebruik

Fietsende forens diversiteit

Het kabinet heeft als doel om de komende 2,5 jaar 100.000 extra mensen op de fiets te krijgen naar het werk. Hoewel er meer wordt thuisgewerkt wordt er verwacht dat het drukker wordt op de weg en files zullen toenemen. Ook de druk op het openbaar vervoer zal toenemen. De overheid ziet de fiets dan ook als een ideaal vervoersmiddel als het om woon en werkverkeer gaat.

Het kabinet stelt hiervoor € 50 miljoen beschikbaar. Dit is verdere verbetering van fietsenstallingen bij de stations, zodat het aantrekkelijker is een deel van de reis van en naar het werk met de fiets te doen. Het kabinet wil dat werkgevers personeel dat met de fiets naar het werk komt de hoge kilometervergoeding van 21 cent gaan aanbieden. De overheid zoekt daarom ook de samenwerking met werkgevers.

Regelmatig fietsen maakt fit

Staatssecretaris Heijnen wijst erop dat uit onderzoek blijkt dat regelmatig fietsen naar het werk de fitheid verhoogt. En het voldoet vaak aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Fietsen naar het werk zorgt daarmee voor fittere medewerkers, en een lager ziekteverzuim. En een lager verzuim leidt tot lagere kosten voor een werkgever.

Weten hoe u met uw organisatie aan de slag kunt met fietsstimulering? Meld u zich dan alvast aan voor de Collegetour Fiets

Infrastructuur

Ook wil het kabinet bijdragen aan de bouw van een landelijk dekkend netwerk van doorfietsroutes. Daar zijn provincies en gemeenten al volop mee bezig. Het gaat hierbij om lange afstandsroutes waar je veilig van plaats naar plaats kunt doorfietsen huis naar je werk of school kunt doorfietsen. Het kabinet trekt hier structureel 6 miljoen euro per jaar voor uit.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *