Werkgevers zetten meer in op duurzaam woon-werkverkeer

Werk Slim, Reis Slim_Julianastraat_Gemeente_Leeuwarden

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde vandaag de resultaten van een grote werkgeversenquête. Het doel is inzicht te krijgen in de maatregelen en acties die werkgevers nemen in het bevorderen van duurzaam reisgedrag.

Thuiswerken

We wisten al door de resultaten van eerdere onderzoeken dat medewerkers niet meer terug willen naar het standaard 9 tot 5 werken. Zij hebben de voordelen van thuiswerken omarmd. Nu blijkt dat ook werkgevers zeer tevreden zijn over het werken vanuit huis.

Twee op de drie organisaties heeft inmiddels een thuiswerkregeling. Door de coronacrisis hebben zij hier verbeteringen in getroffen. De thuiswerkvergoeding wordt ook vaker aangeboden door werkgevers. Dat aanbod is flink gestegen; van 38% naar 60%.

Minister Harbers: “Gelukkig kunnen we elkaar weer vaker en makkelijker in het echt treffen. Tegelijkertijd staat niemand graag in de file. Door deels op kantoor én deels thuis te werken kunnen we de piekbelasting verminderen. De stimulans van werkgevers om minder of anders te reizen helpt bij het verminderen de hoeveelheid files.”

Schoner reizen

Vier op de tien werkgevers gaven ook aan meer in te zetten op duurzaam reizen. Zo kiezen ze steeds bewuster voor de aanschaf van schonere vervoersmiddelen, zoals elektrische auto’s. Het aantal elektrische auto’s is dan ook van 24% gestegen naar 39%. En ook het minder beschikbaar stellen van een parkeerplaats helpt het verminderen van het gebruik van een auto op korte afstand.

Fietsstimulering

Werkgevers proberen ook hun medewerkers te stimuleren vaker de auto te laten staan te kiezen voor de fiets. Steeds meer bedrijven bieden een aanschafvergoeding aan voor medewerkers die een e-bike of gewone fiets aanschaffen. Met een vergoeding krijgen meer medewerkers de kans een goede fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer. Staatssecretaris Heijnen wijst op de groene voordelen. “Het stimuleren van meer duurzame alternatieven voor woon-werkverkeer draagt bij aan het verbeteren van onze luchtkwaliteit. De fiets, elektrische auto’s of het flexibel werken zijn allemaal opties om de uitstoot te verminderen en samen te zorgen voor schonere lucht.”

Wilt u ook als werkgever gaan voor duurzaam woon en werkverkeer? Volg dan vooral onze collegetours!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *