Hamilton Bright wint met de award (Thuis)werkgever van het jaar in Friesland

Hamilton Bright in Sneek won de Award voor Beste Thuiswerkgever van het jaar  – regio Friesland in de categorie bedrijven met 200+ medewerkers. Hoe heeft Hamilton Bright het thuiswerken georganiseerd? Wat is er bijzonder aan? We vroegen het Rigt Numan-Veld, CFO Hamilton Bright.

 

‘De term ‘thuiswerken’ kennen wij al geruime tijd niet meer; we praten inmiddels over flexibel werken of ook wel hybride werken. Niet alleen onze kantoren, systemen en manier van werken zijn hier volledig op ingericht maar ook de manier waarop met elkaar en met onze klanten spreken zijn daar prachtige voorbeelden van. Al geruime tijd vraagt de nieuwe generaties medewerkers om een andere manier van werken. Een manier waarop energiemanagement het beste tot stand kan komen om zo doende de eigen ambities waar te kunnen maken. Energie is niet voor niets de centrale factor in ‘engagement’ en bevlogenheid. Want energieke medewerkers bevorderen niet alleen het werkplezier, maar ook de resultaten van de organisatie. Een aantal voorbeelden:

1  Systemen

Wij zijn erg begaan met het welzijn van onze medewerkers en om het werk thuis comfortabeler te maken zijn door onze ICT afdeling ‘thuiswerk pakketten’ geïntroduceerd; extra scherm, laptopverhogers, toetsenbord etc. Toen het duidelijk werd dat corona aanhield zijn we daar ook bureaustoelen bij gaan leveren en voor mensen die fysiek last kregen en krijgen zijn consultants beschikbaar die een werkplek en houding op je thuislocatie komen bekijken. Medewerkers met psychische klachten kennen we ondertussen ook, vaak voorkomend bij mensen die klein of alleen wonen, daar kiezen we voor een volledig persoonlijke aanpak met coaches en inspiratiegesprekken.

2  Management

BILA’s en updates waren bij ons al on- en offline. Het persoonlijk contact met de manager is gericht op coaching zodat een medewerker zoveel mogelijk kan ‘ondernemen’. Door Corona is er qua contact niet zoveel veranderd maar hooguit is de manier waarop we medewerkers blijven betrekken bij onze algemene bedrijfsdoelstellingen aangepast. We zijn het intranet actiever gaan gebruiken en we hebben ingestoken op heldere, transparante en frequente communicatie (oa na elke persconferentie met wat dat betekent voor de medewerker). En op het duidelijk zichtbaar blijven van de directie door o.a. het instellen van een maandelijks online townhall waar actualiteiten worden gedeeld, maar waar ook ruimte is voor onderwerpen waar medewerkers in geïnteresseerd zijn, vragen hebben of waar men over willen spreken met de directie. Deze onderwerpen vragen we uit middels enquêtes om zo goed te monitoren wat de medewerkers drijft en bezighoudt.

3  Medewerker betrokkenheid

Dan houden we graag onze medewerkers ook persoonlijk betrokken door ze op een energieke manier aandacht te geven. Dat wordt uiteraard opgevolgd door de directe managers en de directie van het bedrijf. Alle managers worden gestimuleerd om regelmatig een persoonlijke kaart te schrijven om mijlpalen te vieren met de medewerker(s) of bijvoorbeeld door (verplicht voor iedere medewerker) een persoonlijke brief te maken bij het kerstpakket. Daarnaast kennen we uiteraard de online events zoals quizzen en de bingo, maar zijn we ook winacties gaan bedenken, hebben we afdelingen een quarantaine boodschap aan hun collega’s laten brengen door middel van een filmpje, hebben we gezamenlijk online goede doelen gesteund, hebben we medewerkers attenties gestuurd, zoals bijv. een kerstboompje om de werkplek wat op te leuken, maar ook een waardebon gegeven als dank voor de loyaliteit, we dagen elkaar digitaal uit door een activiteit te organiseren (bijv. welk team zet de meeste stappen) of om met een klein bedrag je werkplek het leukst aan te kleden. Want erkenning en positieve waardering zorgen niet alleen voor meer werkplezier, maar ook voor meer collegialiteit. Dat laatste is belangrijker dan ooit tijdens deze Corona periode. Professionele gezelligheid noemen we dit. Dat is echt van onschatbare waarde. En het is leuk dat hier beneden in de score terug te zien, daar kunnen we trots op zijn. Achter al deze zaken zit een vast team, die op dit soort creatieve zaken beleid maken. Commercieel hebben we ingezet op innovatie van onze dienstverlening. Mensen halen energie uit nieuwe te ontwikkelen diensten waarmee we ze vrijheid geven om te ondernemen. Zo blijven we onze medewerkers klanten inspireren en ontstaan altijd commerciële successen.’

Wat is er bijzonder aan het thuiswerken bij Hamilton Bright?

‘Bijzonder aan bovenstaande verhaal is – denken wij 😉 – dat we heel goed kijken naar wat er allemaal nog wel kan i.p.v. waar we in beperkt worden, met heel veel oog voor de medewerker, in waar we ze kunnen ondersteunen, maar ook in waar we ze het gevoel geven dat ze ook nu nog steeds onderdeel uitmaken van een prachtige organisatie (dat we nog steeds WIJ zijn) en dat we als werkgever ook begrip hebben voor de situatie waar ze in zitten, en daarbij ook niet maar van alles kunnen verwachten, omdat dat soms (bijv. met kinderen thuis) echt onmogelijk is. We willen dat mensen goed in hun vel blijven zitten, fit zijn en blijven, zowel fysiek als geestelijk. Ik benoemde daartoe in de ontbijtsessie gisterochtend ook energiemanagement (i.p.v. timemanagement) en het belang daarvan.’

Thuiswerken houdt niet op na corona. Hoe gaat u het thuiswerken bestendigen voor de toekomst?

‘Wij waren al heel erg ingericht op flexibel werken. Dus iedereen kon al thuiswerken. En we zijn daar met kantoor ook al jaren op ingericht, ook niet iedereen kan op kantoor werken, die omvang hadden onze panden al niet. Uiteraard hebben ook weer kritisch gekeken naar ons beleid op thuiswerken en of dat bijgesteld moest worden n.a.v. corona. Idem voor onze huisvesting en of deze gewijzigd moet worden. Echter zijn wij van mening dat, misschien wel meer dan ooit, men de behoefte voelt om naar kantoor te gaan straks. Dat is waar je samen geïnspireerd en gecoacht wordt en waardoor creatieve ideeën ontstaan. Het is ook de plek waar vooral gezelligheid en samenhorigheid is, het clubhuis-gevoel. Wij willen medewerkwerkers dan ook straks zelf laten bepalen waar ze willen werken en eigenlijk is dat niet anders dan voor Corona. Er moet evenwicht zijn tussen een optimale kantooromgeving en een goed ingerichte werkplek, en dat bepaalt voor een groot gedeelte de medewerker zelf. En ook dat heeft met energiemanagement te maken: je moet vooral werken waar jij je prettig voelt en het beste je werk kan doen.’

Waarom is Hamilton Bright Sneek vd beste Thuiswerkgever van Friesland?

‘Onze oprechte betrokkenheid bij onze medewerkers zit echt in onze bedrijfscultuur verankerd, dat is ook ten tijde van deze Corona periode weer een mooie kracht geweest. Het is supermooi te zien dat medewerkers dat ook waarderen en deze feedback aan ons teruggeven.’

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *