Slimme verkeerslichten Leeuwarden in testfase

Gemeente Leeuwarden heeft 9 bestaande verkeerslichten geüpgraded naar zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Deze slimme verkeerslichten zorgen voor een betere doorstroming. Automobilisten krijgen via hun mobile telefoon informatie over de stand van de lichten (Rood-Geel-Groen). De lichten kunnen voorspellen hoe lang dit duurt. Tot 1 december is er sprake van een testfase, zodat zeker is dat de informatie die het systeem geeft stabiel is. Gemeente Leeuwarden heeft in eerste instantie gekozen voor de eenvoudige versie. De lichten informeren automobilisten over de wachttijden van groen en rood. In 2021 worden aan de Noordzijde van de stadsring nog een aantal lichten aangepast naar iVRI’s.

Waar staan de iVRI’s?

De iVRI’s’s zijn nu nog in de testfase. Dat komt onder andere doordat een aantal installaties nog niet stabiel informatie deelt. De verkeerslichten functioneren normaal. Het blijft tenslotte een nieuwe technologische ontwikkeling. iVRI’s staan op de volgende wegen en  kruisingen in Leeuwarden:

  • Drachtsterplein
  • Rietgras – Aldlansdyk
  • Oostergoplein – Oostergoweg – Aldlansdyk
  • Borniastraat
  • Westelijke invalsweg vanaf de Haak om Leeuwarden t/m de kruising Slauerhoffweg
  • Westeinde

In 2021 worden de verkeerslichten (VRI’s) aan de Noordzijde van de stadsring op de volgende wegen en kruisingen naar iVRI’s geüpgraded:

  • Wollegaast – Dammelaan
  • Luchtenrek – Dammelaan
  • Waarschijnlijk het Vrijheidsplein

Wat zijn iVRI’s?

Aan de buitenkant zie je er niets bijzonders aan, maar een iVRI reageert veel flexibeler op het aantal auto’s dat over de weg rijdt. De ‘oude’ verkeersinstallaties werken volgens een vaststaand schema. De iVRI’s kunnen elkaars informatie delen en voor betere doorstroming zorgen. De iVRI’s zijn handig om weggebruikers onderweg via informatiediensten betere adviezen te geven over de snelste route door de stad of over de snelheid waarmee zij ongehinderd kunnen doorrijden bij een reeks verkeerslichten. Je kunt de stand van de lichten (groen en rood) zien via apps, zoals Flitsmeister, Onderweg of Superroute. De voorspelling wanneer deze op groen gaat of hoe lang het groen blijft, is nu nog niet beschikbaar.

Lees meer over het project Talking Traffic van Werk Slim, Reis Slim.

Talking Traffic

De realisatie van de iVRI’s in Leeuwarden is gedaan onder het partnership Talking Traffic. Dit is een landelijke samenwerking tussen marktpartijen en overheden om nieuwe technieken toe te passen voor verkeersmanagement. In de regio Leeuwarden komen in totaal 12 iVRI’s. In heel Nederland worden in totaal ruim 1200 kruisingen ingericht met deze slimme verkeerslichten.

Lees meer over de landelijke samenwerking Talking Traffic.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *