Lancering Fossielvrije weken 2020 op Klimaattop Noord

Lancering Fossielvrije Weken 2020: twee wekenlang fossielvrij reizen

Tijdens de Klimaattop is de Noord-Nederlandse actie Fossielvrije Weken 2020 gelanceerd. Het is een vervolg op het succes van Elfwegentocht 2018, waarbij meer dan 100.000 Friezen 2 weken lang deelnamen aan twee fossielvrije weken in Fryslân. Het project is uitgebreid naar de provincies Groningen en Drenthe. Veel aanwezigen geven aan mee te doen.

‘Ah, dan moet ik twee weken op de fiets’, zei een van de geïnterviewden in het filmpje dat tijdens de lancering van de Fossielvrije Weken werd getoond. En zo is het.  Maar dat niet alleen: in 2018, tijdens de Elfwegentocht lieten meer dan 100.000 Friezen zien dat je twee weken lang kunt reizen zonder een druppel benzine.  Zij namen de elektrische deelauto, de bus op groengas, werkten een dag thuis en gingen zelfs met de solarboat. De creativiteit die nodig was om veertien dagen lang te reizen zonder uitstoot van CO₂ was enorm: geen mogelijkheid werd onbenut. En dat was precies de kracht.

Eén van de initiatiefnemers Bouwe de Boer van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân legt uit: ‘Doordat mensen in die twee weken elkaar aanstaken, had men niet alleen twee weken lol. Het idee dat het anders kan bleef hangen! Mensen gingen aan de slag en kwamen tot inzicht wat fossielvrij reizen oplevert.’ Bij veel bedrijven gaat het sinds 2018 echt anders. Daar gaat het niet alleen om andere voertuigen, maar ook om slimmer plannen. Gedeputeerde Sietske Poepjes van provincie Fryslân gaf zelf het goede voorbeeld en beloofde een zelfgebakken taartje als men tijdens de Fossielvrije Weken de moeite zou nemen duurzaam naar Workum af te reizen om te overleggen. Van 1 tot en met 13 juni 2020 organiseren Drenthe, Groningen en Fryslân samen de Fossielvrije Weken. Het doel is dat meer dan 300 bedrijven en 300.000 inwoners van Noord- Nederland twee weken lang reizen,  werken en recreëren zonder een druppel benzine of diesel. Doe je mee?

Lees alles over de plannen voor de Fossielvrije Weken 2020 in het Noorden op de website.