Klimaattop Noord 2019: Noorden koploper in slimme en duurzame mobiliteit

Die ambitie spraken vooral heel veel koplopers van noordelijke bedrijven en organisaties samen met gemeenten en provincies uit tijdens de Klimaattop Noord. Deze vond plaats op 31 oktober 2019 in de Oude Suikerfabriek in Groningen. 1300 bezoekers bezochten de themasessies, de beursvloer, de eregalerij en het marktplein. Klimaattop gemist? Hieronder een kort verslag.

Friese klimaatkinderen ‘verstoren’ opening Klimaattop Noord NL

Tijdens de opening kwamen 60 Friese jongens en meisjes  binnenstormen – gekomen met een bus van Arriva op fossielvrije blauwe diesel – om de aanwezigen flink wakker te schudden. Zij  vertelden het publiek wat zij hadden bedacht om de wereld vooruit te brengen! Ze hadden hun huiswerk gedaan. Een podium met kinderen met trommels en toeters spoorden de aanwezige geleerden, bestuurders en directeuren aan. Hun boodschap was duidelijk: ‘Maak vaart want de toekomst wacht niet!’

De ambitie: halvering CO₂ vóór 2022

100 slimme en groene koplopers en 200 geïnspireerde reisgenoten gaven het voorbeeld. Samen willen ze in 2022 de helft van hun mobiliteit CO₂ neutraal oplossen. Zij zijn de inspiratiebron voor andere bedrijven en organisatie die met fossielvrije mobiliteit aan de slag willen of er al een begin mee gemaakt hebben.  Om daar aandacht voor te vragen zijn de Fossielvrije Weken 2020 gelanceerd. Lees meer over de ambitie van Slim en Groen Onderweg op de Klimaattop Noord.

Eregalerij Fossielvrij

Op de eregalerij Fossielvrij bij de ingang van de Klimaattop Noord parkeerden meer dan 100 gasten hun voertuigen zonder CO₂-uitstoot. Het waren niet alleen gewone elektrische auto’s, maar ook auto’s op groen gas of blauwe diesel, schone bussen van Arriva en Qbuzz, elektrische gazonmaaiers, – werkvoertuigen van de gemeente Groningen en een barbecue op waterstof. Dit waren de eregasten van deze dag, omdat zij hun mobiliteit al CO₂-neutraal hebben ingevuld.

Lancering Fossielvrije Weken Noord-Nederland 2020

Tijdens de Klimaattop is de Noord-Nederlandse actie Fossielvrije Weken 2020 gelanceerd. Het is een vervolg op het succes van Elfwegentocht 2018, waarbij meer dan 100.000 Friezen 2 weken lang deelnamen aan twee fossielvrije weken in Fryslân. Het project is uitgebreid naar de provincies Groningen en Drenthe. Veel aanwezigen geven aan mee te doen.
‘Ah, dan moet ik twee weken op de fiets’, zei een van de geïnterviewden in het filmpje dat tijdens de lancering van de Fossielvrije Weken werd getoond. En zo is het.  Maar dat niet alleen: in 2018, tijdens de Elfwegentocht lieten meer dan 100.000 Friezen zien dat je twee weken lang kunt reizen zonder een druppel benzine.  Zij namen de elektrische deelauto, de bus op groengas, werkten een dag thuis en gingen zelfs met de solarboat. De creativiteit die nodig was om veertien dagen lang te reizen zonder uitstoot van CO₂ was enorm: geen mogelijkheid werd onbenut. En dat was precies de kracht.

lees meer over de plannen voor de Fossielvrije Weken 2020

Samenwerking Slimme en duurzame mobiliteit Noord-Nederland

In Noord-Nederland zorgt de sector verkeer en vervoer ieder jaar voor een CO₂-uitstoot van 3,67 miljoen ton (ca. 20% van de totale CO₂-uitstoot in Noord-Nederland). Noord-Nederland wil de mobiliteit versneld verduurzamen om de CO₂-uitstoot te verminderen. De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen, de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werken hierin samen onder de naam Slim en Groen Onderweg.

Lees meer over de ambitie en de doelstellingen op de website van Slim en Groen Onderweg

Auke Hoekstra over verleden, heden en toekomst van de elektrische auto

Reisverslag Klimaattop Noord NL