Hub kan stadslogistiek verduurzamen

Het bundelen van goederen door gebruik te maken van hubs is één van dé oplossingen om stadslogistiek te verduurzamen. Een hub is het knooppunt in het transportnetwerk waar de herverdeling van lading plaatsvindt naar tussen- of eindbestemmingen. Vijf grote werkgevers onderzoeken de mogelijkheden van zo’n gezamenlijke hub bij hun kantoren. Diverse partijen voeren gesprekken over de realisatie van een hub aan de rand van de stad. Vanuit deze hub kunnen goederen gebundeld en met duurzaam vervoer richting de binnenstad gebracht worden.

Maar ook Leeuwarder binnenstadondernemers noemden tijdens een gezamenlijke sessie de hub als een oplossing waarmee de logistiek in de binnenstad verbetert.   Een gezamenlijk hub in de binnenstad (een microhub) kan een oplossing zijn om goederen te bundelen en af te leveren op één adres. Dit kan het aantal vervoersbewegingen en stops in de binnenstad verminderen. De binnenstad blijft daardoor aantrekkelijk  voor ondernemers, bezoekers en bewoners.